Volledig scherm
Archieffoto: lege winkel in hartje Vlissingen. © PZC

Winkelleegstand neemt weer toe: één op 12 Zeeuwse winkels staat leeg

GOES - Na een jarenlange daling neemt het aantal leegstaande winkelpanden weer toe. In Zeeland is de leegstand echter minimaal gestegen: met 0,1 naar 8 procent. Eén op de ruim 12 Zeeuwse winkels staat nu leeg.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Locatus over de winkelleegstand. Landelijk is het aantal leegstaande in winkels in een jaar tijd fors gestegen. Stonden voor 2019 gemiddeld één op 15 winkels leeg, nu zijn dat er één op 13,5. Zeeland zit met één lege winkel op ruim 12 winkelpanden ruim boven het landelijk gemiddelde. De provincie bevindt zich daarmee in de kopgroep met de hoogste winkelleegstand. Limburg voert de ranglijst aan. Daar is 1 op 8,5 winkel onbezet.

Faillissementen van grote winkelketens hebben maar beperkt invloed op de cijfers, stelt Locatus. Het zijn vooral kleine zelfstandigen die hun zaak sluiten. Vorig jaar gingen verdwenen zo 2000 winkels. De oorzaak is deels concurrentie van webwinkels. Locatus voorspelt dat de winkelleegstand verder zal oplopen. Een voorbode zijn de recente faillissementen van de kledingwinkelketens Dakota&Co en Didi.