Windmolens bij Oosterscheldekering mogen hoger worden, bezwaren tegenstanders van tafel geveegd
KAMPERLAND - De windturbines bij de Jacobahaven op Noord-Beveland - aan de voet van de Oosterscheldekering - kunnen plaatsmaken voor hogere exemplaren. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van huiseigenaren in vakantiepark De Banjaard van tafel geveegd.
Delen per e-mail
Door het oordeel van het hoogste bestuursrechter staat niets meer de vervanging van de drie windturbines in de weg. De masten van de huidige exemplaren zijn 90 meter hoog, terwijl de wieken tot 123 meter reiken. Hun opvolgers krijgen een masthoogte van 117 meter. De uiteinden van de rotorbladen gaan tot 150 meter. Het vermogen stijgt van 3 naar 4,2 megawatt per turbine.
De vereniging Communicatie Platform De Banjaard heeft samen met zeven particulieren gestreden tegen de nieuwe windmolens. Vijf particulieren bezitten een woning in het vakantiepark, ten westen van de locatie van de molens. De andere twee zijn eigenaar van een huis aan de Krommeweg, ten zuidoosten van de Jacobahaven.
Te ver van het windpark
Volgens de Raad van State wonen twee protesterenden te ver van de windmolens, namelijk op respectievelijk 1600 en 1900 meter. Boven de 1500 meter is het ‘niet aannemelijk’ dat het windpark zorgt voor ‘gevolgen van enige betekenis’. Hun bezwaren zijn daarom verder buiten beschouwing gelaten.
De omwonenden vrezen vooral dat de hogere windmolens leiden tot meer lawaai en slagschaduw. De Raad van State gaat daar niet in mee, onder meer omdat moderne windturbines juist stiller zijn dan de vorige generaties. Het totale lawaai op De Banjaard zal variëren van 49 tot 63 decibel. Nu ligt dat tussen de 52 en 66 decibel.
Dat wordt als ‘acceptabel’ gezien, mede omdat de Oosterscheldekering en omgeving is aangewezen als locatie voor grootschalige opwekking van windenergie. De komende jaren worden in het gebied meerdere windparken gebouwd of vernieuwd.
Slagschaduw niet onaanvaardbaar
Ook met de slagschaduw valt het wel mee, vindt de bestuursrechter. Dat verschijnsel doet zich alleen vóór negen uur ’s ochtends voor. Dat is ‘niet onaanvaardbaar’, ook gezien het belang van het windpark en het feit dat de eigenaren van de recreatiewoningen daar niet permanent mogen verblijven.
Ook op andere punten ziet de Raad van State geen reden om aan te nemen dat de hogere windmolens leiden tot extra gezondheidsrisico's of het verblijf op het recreatiepark nadelig beïnvloeden.
Niet serieus genomen
De bezwaarmakers hebben verder de inspraakprocedure gehekeld. Volgens hen hebben zij onvoldoende kans gekregen om hun zegje te doen en zijn hun bezwaren niet serieus genomen. De Raad van State heeft daar geen aanwijzingen voor. Er was inspraak mogelijk op een moment ‘dat alle opties nog open waren’ en de gemeente heeft een inhoudelijke reactie gegeven op hun zienswijzen.
Bovendien lagen er aanvankelijk twee opties op tafel: windturbines met een ‘tiphoogte’ van 150 meter of van 180 meter. ,,Naar aanleiding van de bezwaren van omwonenden is gekozen voor 150 meter”, aldus de Raad van State.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
PvdA-raadslid in Goes laaiend over fysieke vergadering: ‘Dit was een Grapperhausje!’’
GOES - ‘De Goese gemeenteraad heeft een Grapperhausje gedaan!’ Dat zegt PvdA-raadslid Wiert Omta. Hij heeft er geen goed woord voor over dat de raad donderdag fysiek bijeen is gekomen voor de reguliere raadsvergadering. Raadslid Johnny Lukasse (SGP/CU) vindt dat Omta wel heel grote woorden gebruikt. ,,Hij trekt het erg uit de context. Gaan we als raadsleden zo met elkaar om?’’ -
PREMIUM
OM eist 10 jaar cel voor cocaïnesmokkel via nepbedrijf in Kapelle: ‘Tussen de bananen zat coke verstopt’
BREDA - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaan zeven mannen jarenlang de cel in voor smokkel van 1468 kilo cocaïne via een loods in Kapelle. De hoogste eis hoorde de 50-jarige J.H, van wie geen woon- of verblijfplaats bekend is, tegen zich eisen: 10 jaar cel en een geldboete van 20.000 euro. -
Extra subsidie voor Voedselbank De Bevelanden
GOES - Voedselbank De Bevelanden krijgt vanaf dit jaar jaar 7.500 euro extra subsidie van de vijf Bevelandse gemeenten. Het geld is nodig vanwege een huurverhoging voor het pand aan de Middelburgsestraat in Goes. -
Auto op z’n kop in sloot bij Colijnsplaat
COLIJNSPLAAT - Een automobiliste is zondagavond met haar auto in de sloot beland. Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Emelissedijk en de Colijnsplaatseweg in Colijnsplaat. -
PREMIUM
Klemmend beroep op baas en kerk: laat je mensen thuis blijven
TERNEUZEN - Er zijn nog te veel werkgevers die hun verantwoordelijkheid niet nemen door hun personeel niet zoveel mogelijk thuis te laten werken, zegt Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland en burgemeester van Terneuzen. Hij doet ook een klemmend beroep op alle kerken niet meer samen te komen.
-
Honderd handtekeningen in drie straten tegen komst arbeidsmigranten in Wissenkerke
WISSENKERKE - Een actie tegen de komst van 16 arbeidsmigranten naar de oude mavo in Wissenkerke heeft honderd handtekeningen opgeleverd. De proteststemmen zijn met een brief aangeboden aan de gemeente Noord-Beveland. -
Calvijn College vier keer ‘superschool’
GOES - Het Calvijn College blinkt uit in de jaarlijkse scholentest van Elsevier Weekblad. Vier afdelingen van de school hebben de hoogste score gekregen. -
PREMIUM
Grote gezinnen zorgen voor snelle toename van corona in Yerseke: kerkbezoek lijkt geen rol te spelen
YERSEKE - Reimerswaal staat met 140 coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen in de landelijke top-10 van gemeenten met de meeste nieuwe meldingen. Yerseke is één van de brandhaarden binnen de gemeente. Burgemeester José van Egmond drukt inwoners op het hart om fysieke contacten zoveel mogelijk terug te dringen.