Volledig scherm

Willen we op meer of minder feestdagen winkelen in Reimerswaal?

KRUININGEN - Willen we op meer of minder feestdagen winkelen in Reimerswaal? Meer, zeggen VVD, PvdA en Leefbaar Reimerswaal. Minder, als het aan SGP en ChristenUnie ligt. Deze christelijke fracties vinden het voorstel van het college om vanaf dit jaar ondernemers op tweede kerstdag de mogelijkheid te geven hun zaak te openen eigenlijk al te ver gaan.

De gemeente wil door een winkeltijdenverordening op te stellen ondernemers de kans geven om voor tweede kerstdag een ontheffing aan te vragen. Daarmee komt het college tegemoet aan de wens van één supermarktondernemer, die vorig jaar in de knel zei te komen omdat zijn zaak drie opeenvolgende dagen dicht was.

Sociale bezwaren
SGP-raadslid Ad Meeuwsen: ,,Twee keer in de vier of vijf jaar komt zo'n situatie voor. En nu is het opeens een probleem? Van wie eigenlijk?" Omdat het tweede kerst geen kerkdag is, heeft de SGP geen principiële bezwaren, zei hij. ,,Ook al hechten wel veel waarde aan onze christelijke feestdagen. Maar we hebben vooral sociale bezwaren. Wij gunnen werknemers en kleine zelfstandige ondernemers hun vrije dag."

Volgens Kees Verburg van de PvdA is het vooral voor de supermarkt in Rilland belangrijk om ook open te mogen op feestdagen. Eigenaar Carlo de Neve brak hier vorige week al een lans voor in de PZC. Verburg: ,,De Spar heeft nu al concurrentie van drie supermarkten in Hoogerheide die elke zondag geopend zijn." Verburg zei graag de zondagsrust in Reimerswaal te willen respecteren. ,,Maar we kunnen nu net zo goed aan de wens van ondernemers tegemoet komen en meteen de verordening verruimen naar alle andere feestdagen die niet op een zondag vallen." Ook de VVD en Leefbaar Reimerswaal zijn daar warm voorstander van.

Drie stemmen
ChristenUnie en SGP, die samen net geen meerderheid vormen in de raad, lieten meteen weten daar helemaal niks voor te voelen. Meeuwsen vreest dat ondernemers zich gedwongen voelen hun zaak te openen, zodra één supermarkt in de gemeente dit doet. De drie stemmen van de CDA-fractie zullen doorslaggevend zijn als eind deze maand een amendement wordt ingediend om de verordening verder te verruimen.

Fractievoorzitter Carla Hoogerland hield haar kaarten nog even voor de borst. Ze liet al wel doorschemeren niet direct de noodzaak van extra openingsdagen in te zien. Ze sprak met diverse supermarktmanagers in Reimerswaal. ,,Geen van hen heeft behoefte om open te gaan op feestdagen. Alleen de Albert Heijn in Yerseke zei misschien te volgen als anderen ook open gaan."

Volledig scherm
Raadslid Ad Meeuwsen © PZC