Volledig scherm
Op het Suikerfeest kwamen weinig Goesenaren af. © Johan Van Der Heijden

Weinig Goesenaren op Soedanees Suikerfeest

GOES - Eten verbindt. Dat hoef je de Soedanese gemeenschap in Goes niet uit te leggen. Ze nodigden alle Goesenaren uit op stadsboerderij Komuskieke het Suikerfeest te vieren. Aan die openhartigheid moet Goes nog even wennen. De opkomst is mager.

Het is een feestje bovenop een feestje, zegt Bilal Burhan. ,,Het Suikerfeest is begin deze week geweest. Doordeweeks zijn veel mensen aan het werk. Die kun je er dan niet bij betrekken. Daarom doen we het nu nog eens over.”

Heel druk is het halverwege de middag niet op de stadsboerderij in Goes. Sandra Geertse, woordvoerder namens de groep, vindt dat niet zo vreemd. ,,Mensen moeten misschien even wennen.”

Agaath van Wageningen heeft daar niet lang voor nodig. Puur uit nieuwsgierigheid komt ze voor haar avonddienst nog even kijken. ,,Even sfeer proeven. Het is een fantastisch initiatief. Iets dat we moeten omarmen. Op deze manier krijg je meer begrip voor elkaars cultuur. Weet je wat? Wij nodigen deze mensen met kerst uit.”

Jolanda Geertse, de zus van Sandra, vindt dat Nederlanders nog te weinig openstaan voor nieuwe culturen. ,,Hier kunnen wij nog iets van leren. Voor sommige mensen is het Suikerfeest misschien nog een onbekend begrip. Op zo’n middag als deze ontdek je wat het betekent.”

En dat is precies waar het om draait, zegt Bilal Burhan. ,,We organiseren dit feestje al jaren. Dat we nu iedereen uitnodigen op een openbare plek, is omdat we graag kennismaken met mensen uit Goes. En laten zien wie wij zijn.”

Dat gebeurt in alle ontspannenheid. Met borden vol eten. Van lamsvlees tot salades en brood. Ondertussen stroomt de boerderij vol mensen. Het merendeel Soedanezen, Eritreeërs, Ethiopiërs en Somaliërs.

Volledig scherm
Sandra Geertse helpt Abdourezak Ahmed Hussein in de keuken bij de bereiding van de maaltijd. © Timo van de Kasteele
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana uit Goes te vinden: ‘We willen afscheid kunnen nemen’
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana uit Goes te vinden: ‘We willen afscheid kunnen nemen’

    COLIJNSPLAAT - Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”