Volledig scherm
Jo de Roo (links op duo fiets) en Keetie van Oosten-Hage openen de Fietstocht door een wolk een wolk van confetti. © Johan Van Der Heijden

Weinig animo voor Fruitteeltfietstocht

KAPELLE - Op een duofiets hebben oud-profs Jo de Roo en Keetie van Oosten-Hage zaterdagochtend in Kapelle de Fruitteeltfietstocht geopend. Vanwege het onstuimige weer blijft de opkomst steken op 250 deelnemers. Een absoluut dieptepunt.

Trekt de fietsroute normaal met gemak 500 deelnemers, nu moet de organisatie het met de helft doen. En dat is een tegenvaller voor Adrie van Liere en zijn vrijwilligers die veel tijd en energie hebben gestoken in het uitzetten van de tocht. 

Fietstocht

Voor de tiende keer is de 35 lange fruitteeltfietstocht verreden. Onderweg deden de fietsers diverse fruittelers aan. Zoals een frambozenteler in Biezelinge. En reden de deelnemers bij Kapelle dwars door enkele appel- en perenboomgaarden. ,,Dat is het mooie van deze tocht. Je komt op plekken waar je anders niet komt”, zegt Adrie van Liere. 

Moet daar in de boomgaarden de oogst nog starten, bij de start- en finishplaats van de fietstocht, het Fruitteeltmuseum in Kapelle, is de pluk al gestart. Zo zijn er al appels geplukt van de Noartisappel, de Manks Codlin, de Clapps, Gravenstein en Ingrid Marie.

Oude rassen

Dat de oogst bij het Fruitteeltmuseum vooruitloopt op die van de grote boomgaarden is vanwege de vele oude rassen die hier staan. ,,Wij hebben alleen al zo’n tachtig tot negentig verschillende soorten peren”, zegt vrijwilligster Adrie Eversdijk. ,,We houden ze lekker klein.”

Wie zelf appels en peren wil komen plukken kan dat 28 augustus komen doen. De oogst wordt bij het museum verkocht. ,,Als we genoeg mensen hebben gebruiken we de oude veiling in Kapelle. Dan mogen bezoekers ouderwets beiden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement