'Wacht niet langer met parkeerterrein Krabbendijke'

KRABBENDIJKE De Johan Willem Frisostraat in Krabbendijke is binnenkort een stuk beter begaanbaar op zondagen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft steun uitgesproken voor de aanleg van een parkeerterrein achter de kerk van de gereformeerde gemeente.

Een ruil van het nieuwe, gemeentelijke parkeerterrein met het bestaande, privéparkeerterrein van de gereformeerde gemeente zit er voorlopig niet in. Kees Verburg van de PvdA bepleitte dit dinsdagavond. Ook het CDA vond dit een goed idee. Wethouder Izak Vogelaar wil niet opnieuw het proces doorlopen en nu de in 2014 gemaakte afspraken nakomen.

Geen van de partijen in de Reimerswaalse gemeenteraad twijfelde tijdens de opinieraad aan het nut van de aanleg van 55 parkeerplaatsen op het voormalige gasfabriekterrein in Krabbendijke. Tijdens kerkdiensten van de 2000 leden tellende gemeente staat de JW Frisostraat en omgeving vol met geparkeerde auto's.

Wel plaatsten PvdA en Leefbaar Reimerswaal vraagtekens over het toekomstig gebruik van dit openbare, gemeentelijke parkeerterrein. De twee oppositiepartijen denken dat het terrein vrijwel alleen zal worden gebruikt door bezoekers van de kerk. En dan is de bijdrage van 32.000 euro van de kerk op een totaal van 240.000 euro wel erg weinig, tekenden zij aan.

Andries Jumelet van de ChristenUnie was het daar niet mee eens. Hij vindt dat kerken of bedrijven helemaal niet hoeven mee te betalen aan gemeentelijke parkeerterreinen als dit bestaande knelpunten oplost. Artwin Otte (SGP) was ronduit positief over het collegevoorstel. Hij voorspelt dat ook toekomstige bewoners van de nog te bouwen woningen in 'Plan Kelders' straks van het parkeerterrein profiteren.

Peter Koeman van het CDA vroeg zich af of het parkeerterrein wel zo groot moest worden. De geplande omvang is namelijk al in 2014 afgesproken. Toen zou de inmiddels vertrokken supermarkt Aldi ook gebruik maken van de parkeerplaatsen. Ook was er sprake van een vestiging van een bouwmarkt, die ook klanten wilde laten parkeren op het terrein.

Drie jaar later is alleen de gereformeerde gemeente nog over. Maar wethouder Izak Vogelaar, die zijn collega Jaap Sinke wegens diens persoonlijke betrokkenheid bij de kerk verving, stelde dat de gemeente wel zijn afspraken na moet komen. ,,De deal is in 2014 gemaakt, de bijdrage is toen ook al betaald. We willen nu niet langer wachten."

Vogelaar tekende ook nog aan dat, na realisatie van het terrein, tijdelijke parkeervakken in de Frisostraat weer worden opgeheven. Eind deze maand neemt de raad een definitief besluit over het voorstel.