Volledig scherm
PREMIUM
Tijdens een bijeenkomst in Heinkenszand is volop nagedacht over oplossingen voor het tekort aan zoet water. © gemeente Borsele

Waar slaan we zoet regenwater op? Borsele zoekt oplossingen voor de schaarste

HEINKENSZAND - Zonder zoet water geen appels of peren. Zo simpel is het. Maar ook andere gewassen hebben water nodig net als de industrie. En wat te denken van de brandweer? Alleen is zo veel water lang niet altijd voorhanden. 

Zoet water is schaars in Zeeland. Veel oppervlaktewater is zilt. Dat is voor een deel van de agrariërs opgelost door een zoetwaterleiding die vanuit Brabant naar Walcheren loopt. Die voldeed prima voor de aangesloten bedrijven, tot de droge zomer van 2018. Toen werd de capaciteit te klein. En toen 2019 weer erg droog was, werd het tijd voor actie. 

De Borselse raadsleden Rien van Hekken (LPB) en Gijsbrecht Gunter (SGP/CU) staken de koppen bij elkaar en hebben een notitie geschreven waarin het probleem wordt geanalyseerd. Vervolgens hield Borsele een discussieavond met alle betrokkenen. De belangrijkste conclusie: we moeten aan de slag en samenwerken. Want er is nog veel te winnen, denkt Van Hekken. ,,We moeten water bufferen.”