Voor het eerst in 43 jaar geen carnavalsoptocht in Kwadendamme. Dat hebben de verenigingen besloten vanwege de harde wind.
Volledig scherm
PREMIUM
Voor het eerst in 43 jaar geen carnavalsoptocht in Kwadendamme. Dat hebben de verenigingen besloten vanwege de harde wind. © Johan Van Der Heijden

Voor het eerst in 43 jaar gaat optocht in De Pikpot niet door: ‘Dit is echt heel pijnlijk, maar je wil geen ongelukken’

KWADENDAMME - Maanden hebben ze gewerkt aan hun wagens. En dan moeten de bouwclubs uit Lewedorp en Kwadendamme zaterdagochtend het besluit nemen dat het te hard waait. De verslagenheid is groot. ,,Dit is echt heel pijnlijk”, zegt Gert van de Plasse. ,,Maar je wil niet dat er ongelukken gebeuren.”

Een week lang hebben ze in Kwadendamme krampachtig naar de weerberichten gekeken. Even leek het erop dat de wind ging liggen. Toch pakte het anders uit. Met windkracht 7 en uitschieters tot 8, misschien wel 9, is het zaterdagochtend in het gemeentehuis in Heinkenszand snel duidelijk. Geen optochten in Kwadendamme en Lewedorp.

,,Wat moet ik hier van denken? Maanden hebben we gebouwd. En dan dit”, zegt Gert van de Plasse van bouwclub De Puut’n. Toch staat hij volledig achter het besluit dat de verenigingen die ochtend gezamenlijk hebben genomen. Puur vanwege de veiligheid. De Pikpotters, de carnavalsvereniging in Kwadendamme, heeft dit niet eerder meegemaakt. ,,Dit is voor het eerst in 43 jaar”, zegt voorzitter Jeroen van Sabbe.