Volledig scherm
© Thinkstock

Verwarming Goese wijk Ouverture op de schop

GOES - Bewoners van de Goese wijk Ouverture worden hun eigen energieleverancier. Met de nieuwe individuele warmtesystemen zijn ze volgens de gemeente bovendien goedkoper uit.

De woningen in de wijk (240 stuks, plus twee appartementencomplexen en een brede school) draaien nu nog op een collectief WKO (warmte-koudeopslag)-systeem. Ouverture was bij de oplevering in 2002 de eerste wijk in Nederland die op die manier werd verwarmd. Vooral de eerste jaren werd de techniek geplaagd door problemen, tot ergernis van bewoners.

Het contract met de huidige exploitant Eteck Energie, die het systeem in 2012 overnam van Essent en veel geld in verbeteringen stak, loopt volgend jaar af. Het zou verlengd kunnen worden, maar de gemeente kijkt naar alternatieven. ,,Collectieve systemen worden als verouderd beschouwd, ze zijn niet rendabel. Daarom is het lastig om afspraken te maken over onder meer de energieprijs", zegt wethouder Derk Alssema. ,,Doorgaan betekent een forse kostenverhoging." Het WKO-systeem heeft dus zijn langste tijd gehad en zal worden vervangen door individuele systemen. Bewoners hebben de keus uit twee varianten: bodemlussen of een lucht-water warmtepomp. Beiden worden ook toegepast in Aria en Mannee. Het bodemlussysteen is onzichtbaar en niet hoorbaar, maar met 18.000 euro wel fors duurder dan de warmtepomp, die 11.000 euro kost. In dat geval komt er wel een - maskeerbare - unit op het perceel. Hoewel inwoners zelf voor die aanschafkosten moeten opdraaien, hetzij met eigen geld, hetzij via een fonds, hebben ze die investering na vijftien tot twintig jaar terugverdiend. ,,Je wordt je eigen energieleverancier", zegt gemeentelijk projectleider Emiel de Vis. ,,Bewoners betalen straks geen vastrecht en warmteleverantie meer, alleen rente en aflossing. Dat bedrag is lager dan de kosten die ze nu hebben." Overigens is een eventueel gezamenlijk leasecontract niet uitgesloten.

Wijkbewoners zijn deze week ingelicht over de nieuwe systemen. De reacties waren 'positief kritisch', aldus Alssema en aanwezigen. Bewoners zullen de komende tijd per huishouden worden begeleid, want het gaat bij de systeemkeuze om maatwerk. Er komen vervolgbijeenkomsten, een 'energiespreekuur' en een informatiepakket. ,,We laten ze niet in de kou staan", aldus Alssema. Het is de bedoeling dat alle woningen in het vierde kwartaal van volgend jaar zijn voorzien van een nieuw systeem.