Volledig scherm
De Willemsstraat in Kloetinge. © Harmen van der Werf

Verwarde man op dak in het been geschoten in Kloetinge

KLOETINGE - De Willemsstraat in Kloetinge is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn geheel afgezet na een melding van een verwarde man. Hij zat, vermoedelijk door een psychose, op het dak van een huis en dreigde met een mes. Agenten hebben de man uiteindelijk in zijn been moeten schieten om hem naar beneden te krijgen.

De politie kreeg rond 00.10 uur een melding van een verwarde man die met een steekwapen op een woning zou zitten. De politie en een ladderwagen van de brandweer kwamen met spoed ter plaatse. De ladderwagen van de brandweer is uiteindelijk niet meer ingezet.

Het dak op
Toen de politie arriveerde bleek dat de man al van het dak af was, bij het zien van de agenten vluchtte hij direct het dak weer op. Hij weigerde naar beneden te komen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de politie op verschillende manieren geprobeerd veiligheid van de man, de buurtbewoners en hulpverlenende collega's te garanderen. De man vormde een bedreiging zichzelf en de omgeving en was niet voor reden vatbaar.

Protocol
Met een bemiddelaar van de politie (die op hem inpraatte) is geprobeerd de man uit eigen wil naar beneden te krijgen. Ook hebben buurtbewoners met hem gepraat, heeft de politie pepperspray gebruikt en zijn waarschuwingsschoten gelost. Dit alles mocht niet helpen; de man bleef op het dak zitten. Volgens het OM hebben de agenten het protocol gevolgd en zat er uiteindelijk niets anders op dan de man gericht in zijn been te schieten.

Vervolgens is de man aangehouden voor bedreigingen van de omstanders en de politie. Rond 01.50 uur is de verwarde man lichtgewond met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Onderzoek
De technische recherche van het Openbaar Ministerie doet onderzoek op de locatie. De schoten die de politie heeft gelost en de reden en acties van de man worden onderzocht. De verwarde man zit voorlopig vast. Maandag wordt hij voorgeleid voor rechter om zijn daden en redenen hiervoor te verklaren. De rechter zal dan bepalen of de man langer vast blijft zitten.

'Niet behandeld'
Volgens bronnen had de man vaker last van psychoses. Hij zou daarvoor 'bijna niet behandeld' zijn.