Volledig scherm
© Lex de Meester

Verhoging toeristenbelasting Goes wekt wrevel

GOES - Recreatie- en horecaondernemers zijn niet blij met de verhoging van de toeristenbelasting in Goes.

Zij voelen zich bovendien gepasseerd. Ondanks hun protesten stemde de gemeenteraad donderdag in met het voorstel van burgemeester en wethouders om de toeristenbelasting met ingang van volgend jaar trapsgewijs met zestig procent te verhogen.

80 euro

Voor een gezin komt dat ongeveer neer op 80 euro per seizoen, rekende Jaco Jasperse van Camping 't Veerse Meer in Wolphaartsdijk de raad voor. "Het ergste is nog dat we tot deze week geen bericht hebben gehad dat dit zou gebeuren", zei Jasperse. De kritiek dat een en ander zonder overleg met de sector tot stand is gekomen, uit ook Recron Zeeland. De vereniging van recreatieondernemers wijst op de 'zeer ambitieuze plannen' om, samen met de andere Bevelandse gemeenten, toerisme naar de regio te stimuleren. De verhoging levert volgens de branchevereniging ook een praktisch probleem op: veel toeristen hebben al weer geboekt voor volgend jaar en zijn al facturen verstuurd voor seizoens- en jaarplaatsen.

Absurd

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Goes, waarbij onder meer een aantal grotere campings en recreatiebedrijven zijn aangesloten, maakt zich ook zorgen over de maatregel. Een verhoging van zestig procent in vier jaar tijd noemt de afdeling 'absurd grote stappen'. "Overleg is er niet geweest, dit stuit op grote weerstand bij onze leden", schrijft KHN Goes verbolgen in een brief aan de raad. Met het oog op onder meer offertes moeten tariefswijzigingen minstens een half jaar tevoren bekend zijn, zegt KHN.