Paerehat ('s-Heerenhoek) viert carnaval.Beeld: De Spruutjes, St. Patricks day. Winnaar bij de A wagensVerslag: Timo vd KasteeleLocatie: Paerehat ('s-Heerenhoek) .Fotograaf: Johan vd Heijden.
Volledig scherm
PREMIUM
Paerehat ('s-Heerenhoek) viert carnaval.Beeld: De Spruutjes, St. Patricks day. Winnaar bij de A wagensVerslag: Timo vd KasteeleLocatie: Paerehat ('s-Heerenhoek) .Fotograaf: Johan vd Heijden. © Johan Van Der Heijden

Veiligheid van de carnavalsoptochten: hoe is dat eigenlijk geregeld?

Dit weekend trekken op veel plekken in Zeeland de carnavalsoptochten door de straten. Tenminste... als de verwachte harde wind geen spelbreker is. Veiligheid staat voorop. Maar hoe is dat eigenlijk geregeld? Vier vragen aan de Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis, die over de veiligheid in Pikpot (Kwadendamme), Paerehat ('s-Heerenhoek) en Kraaienist (Lewedorp) gaat.

Hoe zorg je voor veiligheid tijdens de carnavalsoptochten? 

,,Wij verstrekken een vergunning en daarin staat waaraan voldaan moet worden. Dat is heel breed. Dat gaat over de route, het gebruik van de openbare ruimte en hoe de optocht verloopt. Wij stellen de voorwaarden en het bestuur van de carnavalsvereniging moet daarop toezien. Zij zijn verantwoordelijk voor een ordelijk verloop. Maar in de vergunning gaat het niet alleen over de optocht. Veel horecagelegenheden hebben bijvoorbeeld ook een tent staan en ook dat regelen we in een vergunning.