Veel rook bij grote brand in Heinkenszand, aardappelloodsen verwoest

VIDEOHEINKENSZAND - Een heftige brand heeft donderdagavond twee grote aardappelloodsen van Koelbedrijf Vermue aan de Boerendijk bij Heinkenszand in de as gelegd. De rookontwikkeling was zo groot, dat bewoners van het dorp gewaarschuwd werd om binnen te blijven. Er raakte niemand gewond.  

Volledig scherm
© 112Midden-Zeeland

De brand ontstond rond 19.00 uur. Het vuur en de rook waren van ver te zien. Een hele hoop hulpvoertuigen, waaronder drie bluswagens, een waterwagen en een ladderwagen van de brandweer, rukten uit en probeerden te voorkomen dat het vuur oversloeg naar het naastgelegen huis en een kleinere schuur. De brandweer haalde via een watertransportsysteem extra water uit de naastgelegen Stelleplas.  Rond 21.00 uur namen de hoeveelheid vuur en rook af, al waren toen nog wel regelmatig knallen te horen. ,,Mogelijk gasflessen", zei een brandweerman. ,,Maar het kunnen ook tractorbanden zijn.”  

De twee loodsen, die achteraan op het erf tegen elkaar aan stonden, bleken al snel niet meer te redden. De woning en de andere schuur bleven gespaard.  Dat gold ook voor de enorme stapels pallets aan de rand van het erf.

De brand zorgde voor een toestroom van tientallen mensen in de normaal zo rustige polders rond de boerderij. Zij moesten op ruime afstand blijven, want de hulpdiensten zetten de wegen in de omgeving af. 

Veel mensen gingen weer naar huis toen de Veiligheidsregio tegen half negen een NL-Alert bericht verzond aan inwoners van Heinkenszand. Hen werd geadviseerd uit de rook te blijven en thuis ramen, deuren en ventilatieroosters gesloten te houden.  Bovendien reden de auto's van de ‘ramptoeristen’ de hulpdiensten in de weg op de smalle wegen, waarschuwde de Veiligheidsregio. Het hielp grotendeels, het aantal toeschouwers nam flink af.  

Mistig

De wind dreef de rook precies over het meer dan een kilometer verderop gelegen Heinkenszand. In een deel van het dorp, waaronder het centrum, was het daardoor een poosje mistig van de rook. Ook de stank was enorm. Het zorgde voor tegengestelde bewegingen: sommige bewoners gingen er nieuwsgierig op uit om de oorzaak te achterhalen, anderen snelden juist naar huis. ,,Dit kan niet gezond zijn", constateerde een vrouw die haar hond uitliet in de Dorpsstraat. De mist nam in de loop van de avond af - de stank bleef wel hangen. 

Volgens de Veiligheidsregio kwam er bij de brand geen asbest vrij. De hulpdiensten hebben ook geen signalen dat de rook schadelijke stoffen bevatte. ,,In de rook staan is echter altijd ongezond”, benadrukt de Veiligheidsregio. Verder werd gewaarschuwd voor verbrandingsresten en roetdeeltjes in de omgeving. 

De waarschuwing om binnen te blijven werd tegen half elf weer ingetrokken. Iets voor middernacht werd het sein brand meester gegeven. 

Volledig scherm
© 112Midden-Zeeland
Volledig scherm
© HV Zeeland
Volledig scherm
De brand woedt bij Koelbedrijf Vermue. © Google Maps
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement