Volledig scherm
Mantelzorgers in Kapelle krijgen, op verzoek van de zorgvrager, een tegemoetkoming van 75 euro. © E. Bosman

Veel aanvragen voor mantelzorgwaardering in Kapelle en Goes

KAPELLE - In Kapelle en Goes is op grote schaal gebruikgemaakt van de mogelijkheid om mantelzorgers een extraatje te geven. Ongeveer 900 zorgvragers vroegen in deze twee gemeenten bij elkaar de mantelzorgwaardering aan voor hun verzorgers.

De mantelzorgwaardering bestaat in Goes en Kapelle uit een eenmalige toekenning van 75 euro. Dit bedrag wordt door de gemeenten uitgekeerd aan de zorgvrager. Die kan vervolgens zelf beslissen op welke manier hij of zij het besteedt aan de mantelzorger(s). Dat kan door het geld gewoon te schenken, maar bijvoorbeeld ook door er een cadeau van te kopen of er samen van uit eten te gaan.

Quote

De mantelzorg­waar­de­ring bestaat in Goes en Kapelle uit een eenmalige toekenning van 75 euro.

In Goes is de mantelzorgwaardering geen nieuw fenomeen. Daar vroegen dit jaar 619 mensen het extraatje aan. Vorig jaar waren dat er nog 659. In Kapelle is de uitkering wel nieuw. Daar kwamen bij het steunpunt mantelzorg van Cederhof Welzijn bijna 300 verzoekjes binnen. Die aanvragers kunnen de uitkering eind mei/begin juni tegemoet zien. 

Steunpunt

Bijkomend voordeel van de actie is volgens Cederhof dat nu meer mantelzorgers de weg naar het steunpunt weten te vinden. Mantelzorgers kunnen daar terecht voor cursussen en bijeenkomsten, vragen of een luisterend oor. Voorheen maakten 164 mantelzorgers gebruik van deze ondersteuning. Nu zijn dat er zo’n 260, meldt de organisatie.

Overigens doen bijna alle gemeenten wel iets voor hun mantelzorgers. Zo kunnen mantelzorgers op Noord-Beveland nog steeds een verzoek indienen voor een GON-bon of een tegoedbon voor het EEF-festival. En geregistreerde mantelzorgers op Tholen en in Reimerswaal en Borsele krijgen eveneens een presentje en/of een uitje of een verwendag aangeboden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement