Volledig scherm
Vandalen hebben in de blauwe speeltuin in 's-Gravenpolder een speelhuisje in brand gestoken; July (l), Ashwin (m) met zijn kleine zusje Wishme (r) komen kijken; July zegt: ,,Wat vind ik dit erg zeg.” En maakt een foto voor thuis. © Marcelle Davidse

Vandalen steken geliefd speeltoestel in brand; 3000 euro schade

’S-GRAVENPOLDER - Het stond er nog geen jaar en was onder de kleinste kinderen razend populair. Nu is het kunststof speelhuisje in de speeltuin aan de Burgemeester Jansenstraat in ’s-Gravenpolder compleet vernield. Het werd door onbekenden in brand gestoken. De schade is 3000 euro.

,,Dit raakt ons zeer”, zegt voorzitter Cornie Dekker van speeltuinvereniging ‘s-Gravenpolder. ,,We hadden een verouderd speelhuisje en dat hebben we in juli vorig jaar vervangen door een kleurrijk huisje van kunststof. De kleine kinderen speelden er veel en graag in, bakten er zandtaartjes. En dan wordt het zaterdagavond door onbekenden in brand gestoken. Dit is heel erg sneu voor de kinderen.” 

De vrijwilligers van de speeltuinvereniging zijn er van slag van. Met een beperkt budget en heel veel vrijwilligersuren houden ze in het dorp zeven speeltuinen in stand. Ongeveer 400 gezinnen zijn lid van de vereniging en dat levert zo’n 6000 euro op. Dat geld wordt gebruikt voor onderhoud en aanschaf van nieuwe toestellen. ,,We maken elk jaar de balans op en kijken waar onderhoud nodig is en welk toestel vervangen moet worden.” Met het vervangen van het vernielde speelhuisje is dus het halve budget van het komend jaar weer op, want de speeltuinvereniging is niet verzekerd voor dit soort dingen. ,,Nee, dat is heel moeilijk”, vertelt Dekker. ,,We hebben zeven speeltuinen en alles bij elkaar staat er voor 250.000 euro.” Zoiets verzekeren op een openbaar toegankelijk terrein zou onbetaalbaar worden. Dekker hoopt dat de dader zich meldt, maar hij is bang dat de club zelf voor alle schade opdraait.

De speeltuinvereniging is al eens eerder getroffen door brandstichting. Toen ging een rolstoelwip in vlammen op.