Volledig scherm
Het nieuwe onderkomen van uitvaartondernemers Peter en Corrie Butler: de aula op de begraafplaats in Kapelle, gezien vanaf de zijkant. © Ellen Smaardijk

Uitvaartcentrum Peter Butler vertrekt, Blauw Wonen-terrein in de verkoop

KAPELLE - Uitvaartcentrum Peter Butler vertrekt uit de boerenschuur aan de Maalstede in Kapelle. Grondeigenaar Peter van Wallenburg verkoopt de schuur en het aangrenzende woonhuis op het zogeheten ‘Blauw Wonen-terrein’.

Zestien jaar lang verzorgden Peter en Corrie Butler uitvaarten vanuit de boerenschuur op de hoek van de Maalstede. Ze huurden het gebouw van de familie Van Wallenburg, die eigenaar is van het perceel. „In april kregen we een brief waarin stond dat we de boel konden kopen en anders zou de huurovereenkomst eind december stoppen”, zegt Peter Butler. „De vraagprijs vonden we te hoog en daarom zijn we op zoek gegaan naar een ander onderkomen.” 

Dat hebben ze gevonden in de aula op de Kapelse begraafplaats. „Het gebouw was van een collega uit Goes, maar hij gebruikte het niet”, zegt Butler. „Sinds oktober is de aula van ons. We hebben eerst verbouwd, want binnen was het behoorlijk gedateerd. Er is nu een invalidentoilet, we hebben een nieuwe keuken uitgezocht en momenteel wordt de gevel aangepast. Onze inboedel is inmiddels verhuisd, dus toekomstige uitvaarten verzorgen we vanuit de Kitskinderscheweg.”

Peter van Wallenburg wilde het perceel aan de Maalstede - waar zijn ouders lange tijd woonden - gebruiken voor zijn pilotproject Blauw Wonen. Hierbij moesten een ontziltingsinstallatie en zonnepanelen op de daken van dertig huizen energie gaan opwekken uit een zoetwaterbel in de grond. De gemeente Kapelle zette in mei een streep door het plan. Daardoor ziet Van Wallenburg weinig reden om het ouderlijk huis nog aan te houden. „Mijn vader leeft niet meer en mijn moeder van 91 is verhuisd naar een aanleunwoning. Ik heb altijd gezegd: als zij hier weg zijn, dan wil ik iets met het terrein doen. Nu Blauw Wonen niet doorgaat, heb ik gekozen voor verkopen.”

  1. Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landweggetje fiets, ruik ik mijn vader’
    PREMIUM
    Weer Even Thuis

    Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landwegge­tje fiets, ruik ik mijn vader’

    In de Ooststraat in Kapelle staat een huis dat al vanaf de bouw, begin jaren 60, in bezit is van dezelfde familie. Nelleke Tessen-Van Liere (70) verhuisde in 1994 terug naar het huis waarin ze vroeger met haar ouders en haar zus heeft gewoond. In de tussentijd is er veel veranderd. ,,Kijk alleen al naar het dialect. Wij spraken vroeger allemaal Zeeuws met elkaar. Tegenwoordig wordt dat door jongeren nauwelijks nog gesproken.”