Twee personen met wapens opgepakt bij grote controle bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle

VideoKAPELLE - Twee personen zijn vandaag opgepakt voor wapenbezit bij een grootscheepse controle op bedrijventerrein De Smokkelhoek in Kapelle. 

De inval bij zes bedrijven op het terrein duurde de hele dag. De gemeente Kapelle werkte bij de actie samen met de Belastingdienst, de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland, het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit, de douane en de politie.

Tijdens de controle zijn meerdere overtredingen geconstateerd. Zo zijn twee personen opgepakt voor het bezit van wapens en munitie. Ook zijn bij een aantal bedrijven milieugerelateerde overtredingen geconstateerd en zijn er aanwijzingen gevonden dat bedrijven (illegaal) werden bewoond. 

Om welke bedrijven het gaat is nog niet helemaal duidelijk. Wel dat een loods aan de Ambachtsweg 5 grondig is doorzocht. Rond half een in de middag werd daar een man in boeien afgevoerd naar een gereedstaande politiebus. 

Voor een buurman was het volstrekt onduidelijk wat er gebeurt in het gebouw. ,,Ik heb geen idee wie er in die loodsen zit”, zegt hij. ,,Ik heb er wel eens een keer iemand op een motor heen en weer zien rijden. Maar wat er echt gebeurt, dat weet ik niet.” De eigenaar van de loods wilde zelf niks zeggen. 

‘Vreemde activiteiten’

Het is na de cocaïnevangst in maart van dit jaar en de vondst van een illegale sigarettenfabriek een paar weken geleden alweer het derde incident dit jaar op De Smokkelhoek. ,,Dat is jammer”, vindt de buurman. ,,Op deze manier wordt het bedrijventerrein een vergaarbak van vreemde activiteiten.”

Maar volgens burgemeester Huub Hieltjes van Kapelle is het onderzoek van dinsdag juist bedoeld om dat soort excessen te voorkomen. ,,We hebben met elkaar bekeken bij welke bedrijven in Kapelle we nog vragen hebben. Dat kan variëren van een ‘niet pluis-gevoel’ tot ‘we kennen het niet echt’. Het is niet zo dat er tegen die bedrijven verdenkingen waren. Het is echt een preventieve controle, waarbij we bedrijven wat meer in kaart willen krijgen. Om duidelijkheid te krijgen welke activiteiten er op onze bedrijventerreinen plaatsvinden. We willen het juist  niet zover laten komen dat we strafrechtelijke aanwijzingen krijgen.”

Volledig scherm
Politie, douane en de gemeente Kapelle onderzoeken een loods aan de Ambachtsweg op bedrijventerrein De Smokkelhoek in Kapelle. © Willem Adriaansens
  1. Een kopie van een Romeins schip, dát moet er in Colijnsplaat komen, vinden inwoners
    PREMIUM

    Een kopie van een Romeins schip, dát moet er in Colijns­plaat komen, vinden inwoners

    COLIJNSPLAAT - Begin in Colijnsplaat niet over het nieuwe kunstwerk dat sinds juli in de Oude Haven staat. Dan krijg je écht de wind van voren. Want het vliegende schip Helibateau van de Franse kunstenaar Bernard Morteyrolvan valt niet bij iedereen in de smaak. Dat ding moet weg vinden inwoners Ludo van Well en Dimp Nelemans. Zij zien er liever een kopie van het Romeinse schip Caudicaria.