Volledig scherm
Op deze plek wil Engie een biovergister bouwen. © Joeri Wisse

Toch nog gesprek over andere plek voor omstreden mestvergister Rilland

MIDDELBURG - De provincie wil met Engie in gesprek om te kijken of er een andere locatie is te vinden voor de omstreden mestvergister die het energiebedrijf wil bouwen in de Bathpolder bij Rilland. Dat kan ook een locatie buiten Reimerswaal zijn, zei gedeputeerde Ben de Reu (PvdA) vrijdag in de Statencommissie ruimte.

De biocentrale die voor zo’n 12.000 huishoudens groen gas opwekt, komt tussen de kassen van een paprika- en veldslakweker te staan. Zij vrezen besmetting van hun gewassen, en omwonenden zijn bang voor stankoverlast. Omdat de discussie ‘zich verhardt', aldus De Reu, gaat hij volgende week met betrokkenen in gesprek over een alternatieve locatie.

De Statenleden Rinus van 't Westeinde (CDA) en Adrie van 't Westeinde (GroenLinks) wezen hem erop dat de gemeente zelf met Engie heeft overlegd en zegt dat er geen andere locatie is. Bovendien past de bouw in het bestaande bestemmingsplan en heeft het bedrijf al een vergunning én subsidie van het Rijk. ,,Waarom zou Engie meewerken, tenzij iemand met een forse buidel rammelt?", aldus Adrie van ‘t Westeinde. 

De Reu erkende dat hij een punt heeft. ,,Maar er is veel maatschappelijke weerstand tegen dit voornemen.” Bovendien heeft Engie vorig jaar in de Staten aangegeven bereid te zijn tot een gesprek over een andere locatie. De Reu: ,,De vraag is inderdaad onder welke voorwaarden. Dat zal wel aan de orde komen."

Ook de gemeente wordt erbij betrokken. De Reu is nog niet overtuigd dat er geen plek zou zijn op een bedrijventerrein in Reimerswaal. ,,Het is eigenlijk industrie. We kunnen ook praten over een andere plek dan de gemeente Reimerswaal, maar ik wil geen verwachtingen wekken.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement