Volledig scherm
Marinus Vreeke (links) laat Ouafaâ Verzijden zien hoe hij met een schaaf het hout voor een lijst afwerkt. © Johan van der Heijden

Timmerschool Middelburg verhuist naar 's-Gravenpolder

'S-GRAVENPOLDER - Timmerschool Middelburg groeit uit zijn jas en gaat verder als Timmerschool Zeeland. Voortaan leren cursisten in 's-Gravenpolder de fijne kneepjes van het timmervak.

Hij is wel een beetje een Pietje precies hoor. Alles moet haaks. Echt een leraar. Maar hij doet het wel supergoed, we leren veel van hem."

'Nog best pittit'

Mirjam Lukassen heeft het over Marinus Vreeke, de directeur van Timmerschool Zeeland. Lukassen is bezig met een boekensteun. Ze heeft de tandverbinding al een eindje voor elkaar. "Dat is nog best pittig", vertelt zij. "Zonder begeleiding zou het echt niks worden."

Voor die begeleiding in het timmervak komen de cursisten sinds kort naar 's-Gravenpolder. Sinds kort, want tot een paar weken geleden zat Timmerschool Zeeland nog in Middelburg. Al heette het toen nog Timmerschool Middelburg en had het een stuk minder ruimte.

"Het is absoluut geen knutselclubje", benadrukt Vreeke. "Ik wil het timmervak in stand houden. Het lijken misschien maar kleine werkstukjes die de cursisten hier maken. Maar daarin zitten wel alle werkzaamheden verscholen."

Werkruimte is stofvrij

Vreeke zit al bijna heel zijn leven in het hout. Eerst als zelfstandig ondernemer in de timmerbrache ('ramen en kozijnen'). En daarna zo'n vijftien jaar als docent op verschillende scholen. "Op mijn 63e raakte ik zonder werk, terwijl ik nog niet gepensioneerd was. Toen ben ik in Middelburg mijn Timmerschool begonnen."

De man met een hart van hout zette in de Zeeuwse hoofdstad een bedrijfje op waar hij het leerlingenaantal al snel zag toenemen. Dus keek hij uit naar een andere locatie en vond die uiteindelijk in 's-Gravenpolder. "Nu kan ik op één dag net zoveel leerlingen kwijt als in een hele week in Middelburg. En, ook niet onbelangrijk, de werkruimte is hier stofvrij. De cirkelzaag en de frees staan in een aparte ruimte."

De meeste cursisten komen naar de timmerschool om voor zichzelf wat te leren. Maar ook voor professioneel gebruik schrijven mensen in. Lukassen: "Er doet ook een jongen mee van een bedrijf dat boten maakt. Die moeten voor kleine klusjes altijd een timmerman inhuren. Dan is het wel zo makkelijk als je dat zelf kan."

Verbouwing

Ondertussen wordt Vreeke bij een van zijn leerlingen geroepen. Ouafaâ Verzijden heeft zijn hulp nodig. De Goese werkt aan een lijst. Ze is druk bezig met het in verstek zagen van vier eikenhouten latjes en wil weten hoe ze nu verder moet. Ze krijgt van Vreeke duidelijke uitleg over sponningen, lijmklemmen en profielschaven.

"Ik ben gekomen door de verbouwing van ons eigen huis", legt Verzijden haar deelname uit. "Mijn man doet heel veel. Zo kan ik ook een steentje bijdragen."