Tijdens de Mosseldag in Yerseke is er voor ieder wat wils

videoYERSEKE - Op de Mosseldag in Yerseke zijn zoals altijd mosselen, oesters of een simpel broodje hamburger te krijgen. Maar wie zich wil wagen aan iets nieuws, kan dit jaar ook kiezen voor een broodje zeewier of chips van zeesla. Dat is nog wel even wennen.

,,Wie lust er een chipje van zeesla?", vraagt Pieter van der Linden van het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) zaterdag aan een tiental mensen dat onder de tent staat te schuilen voor de laatste regenbui. Jan-Kees Poley (54) uit Yerseke draait zich om: ,,Dat wil ik wel eens proberen."

Het is dan wel Mosseldag in het vissersdorp, maar er staat meer centraal dan enkel het iconische schelpdier. Op de 'Mossel Experience' aan de Ankerweg zijn ook kreeften, krabben, oesters en vissen te vinden. Maar bovenal wordt dit jaar opvallend veel aandacht besteed aan zeewier.

Groente van de toekomst

Volgens Alexander Ebbing, ook van het NIOZ, is het de groente van de toekomst. Niet alleen een 'superfood', maar bijvoorbeeld ook geschikt als veevoer. En het wordt verwerkt in verschillende producten, zoals mayonaise, mosterd en kruidenmixen. ,,Het heeft een zilte smaak en zit vol vitaminen", beweert hij.

Quote

Wat zal ik zeggen van de zeesla­chips? Het is apart.

Jan-Kees Poley (54) uit Yerseke

Van der Linden pakt een gedroogd stukje zeesla van een schaal en legt het in de frietpan. ,,Niet langer dan vijf seconden bakken, want zeesla is erg dun. Even laten uitdruppen en dan kunt u het lekker met een sausje eten", vertelt hij erbij. Poley pakt een flinterdun chipje en stopt het in zijn mond. Vol verwachting kijken de andere toeschouwers hem aan. ,,Ja, wat zal ik ervan zeggen?", denkt hij hardop. ,,Het is apart."

Broodje zeewier

Een paar kramen verderop bij Anne Adams van Zilt By Anne vallen de bereidingen met zeewier beter in de smaak. De Brabantse heeft zich twee jaar lang verdiept in zeewieren en heeft er inmiddels zo'n zestig recepten mee ontwikkeld. Net als de medewerkers van NIOZ gelooft zij dat het voedsel van de toekomst is. ,,Het is duurzaam, veelzijdig en ook nog eens lekker", zegt ze.

Quote

Zeewier heeft een beetje dezelfde beet als postelein en is lekker zout

Jaap Hameeteman (54) uit Goeree-Overflakkee

Op het menu bij Adams staan bijvoorbeeld zeeslacupcakes, een broodje zeewier en een hapje van dadel, geitenkaas en duivelstong. Jaap Hameeteman (54) uit Goeree-Overflakkee gaat voor het broodje zeewier; rood hoorntjeswier in een opgerolde omelet, tussen een zacht broodje. ,,Het smaakt prima", oordeelt hij. ,,Het zeewier heeft een beetje dezelfde beet als postelein en is lekker zout."

Mosselen

Pas aan het einde van de Ankerweg komen echte mosselliefhebbers aan hun trekken. Daar geeft cateraar en chef Pim van Engelenburg demonstraties namens het Nederlandse Mosselbureau. ,,Ik maak vandaag geen klassieke mosselen, maar mosselen op Thaise en Spaanse wijze", vertelt hij. En iedereen mag gratis proeven.

Linda van Yzendoorn (45) uit Boskoop staat al voor de tweede keer in de rij. ,,Ik heb net de Thaise mosselen geproefd. Die hadden een heerlijk pittige nasmaak. Nu wil ik de Spaanse variant ook eens proberen." Het Mosselbureau hoopt dat mensen de recepten nadien opzoeken op mosselen.nl om zelf ook aan de slag te gaan. Bij Van Yzendoorn is dat in ieder geval gelukt. ,,Ik wil ook zulke lekkere mosselen kunnen maken", zegt ze enthousiast.

Dat lang niet iedereen komt voor producten uit de Oosterschelde, wordt wel duidelijk bij het betreden van de Bakenweg. Het is een drukte van jewelste op de braderie, de kermis en aan de kramen waar simpele etenswaren te verkrijgen zijn als een broodje hamburger of poffertjes. Op de Mosseldag in Yerseke is écht voor ieder wat wils.

Volledig scherm
Mosseldag in Yerseke © Elodie Kint
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement