Volledig scherm
Het zicht op Kattendijke vanaf de Oude Zeedijk, met links op de foto het perceel voor het beoogde landgoed. © Rob Paardekam

Tegenstanders van landgoed bij Kattendijke geven niet op: 'We gaan door tot het gaatje’

KATTENDIJKE - De tegenstanders van een toekomstig landgoed aan de rand van Kattendijke zeggen zich tot het eind te zullen blijven verzetten. ,,We gaan door tot het gaatje’’, zegt Joop Splinter.

Het plan behelst de bouw van een landhuis en een bijgebouw op een stuk grond tussen de dorpskern en de Oude Zeedijk. De rest van het perceel (zo'n tachtig procent) wordt ingericht als ‘parkachtig gebied’. Een groot deel ervan is straks openbaar toegankelijk.

Een groep omwonenden vreest onder meer dat het landgoed - dat tussen de dorpskern en de Oude Zeedijk moet komen - het aangezicht op Kattendijke zal aantasten. De bezwaren van zes omwonenden zijn deze week afgewezen door burgemeester en wethouders.

‘Mais planten is veel ingrijpender’

Wethouder Derk Alssema benadrukt dat het plangebied nu landbouwgrond is. ,,Als de eigenaar daar nu mais wil planten, mag hij dat. Dan staat dat er twee meter hoog. Dat lijkt me veel ingrijpender voor het aangezicht dan het plan dat er nu ligt. Daarin krijgt het gebied juist een natuurlijker karakter.’’ Alssema benadrukt dat de gebouwen aan de zijkant van het gebied komen te staan. Het plan past volgens hem in gemeentelijk en provinciaal beleid.

Splinter, die samen met een buurman eerder al een petitie tegen het plan opstelde, zegt niet te begrijpen waarom de gemeente het plan per se wil doorzetten, terwijl volgens hem het grootste deel van de direct aanwonenden tegen is. ,,Als het om een kerk of een asielzoekerscentrum was gegaan, had ik niet geprotesteerd. Dan heeft het een algemeen belang. Dit dient het belang van 1 persoon.’’

Splinter zegt te willen inspreken als de gemeenteraad het onderwerp binnenkort behandeld. Hij zinspeelt op juridische stappen als de raad het licht op groen zet.