Volledig scherm
Wiert Omta. © Mechteld Jansen

Tegenbegroting PvdA Goes ontziet inwoners

GOES - Niet alleen de door burgemeester en wethouders voorgestelde belastingverhogingen à 6,5 miljoen voor de komende vier jaar schrappen, maar ook nog een trits aan andere bezuinigingsmaatregelen terugdraaien én nog geld vinden voor nieuw beleid.

Het lijkt onmogelijk, maar volgens de PvdA in Goes kan het. Althans, op papier, want in de door de sociaal-democraten gemaakte tegenbegroting prijkt onder de streep inderdaad een nul.

Goes staat voor een enorme bezuinigingsoperatie. Het gaat de komende vier jaar in totaal om ruim 17 miljoen euro, dik vier miljoen per jaar. Volgende week neemt de gemeenteraad een besluit over de voorstellen van het college, die ook inwoners in de portemonnee zullen voelen. De PvdA vindt dat niet terecht, zegt fractievoorzitter Wiert Omta. "Inwoners hebben de afgelopen jaren al genoeg lastenverhogingen te verwerken gehad en treffen geen blaam voor de ontstane tekorten."

Het 'gat' van 6,5 miljoen euro dat onstaat door het schrappen van de belastingverhogingen wil de PvdA voor een groot deel dichten door te bezuinigen op de gemeentelijke organisatie. Ook maakt de PvdA andere keuzes dan het college. In plaats van te bezuinigen op het museum, wil de partij korten op onder meer citymarketing en groenonderhoud. Daarnaast valt er volgens de PvdA met de 'kaasschaaf' nog 3,6 miljoen euro bij elkaar te halen op terreinen als onderwijs en het sociaal domein, die nu nog volledig buiten beeld blijven. De PvdA wil geld vrijmaken voor kinderen en jongeren die in armoede leven.

In Omta's ogen toont de tegenbegroting van zijn partij 'meer lef'. Volgens hem maakt het huidige 'zakencollege' weinig politieke keuzes. "Terwijl dat wel nodig is en ook kan." Hij doelt dan op het terugdringen van de enorme schuldenlast van de gemeente van 140 miljoen, een stokpaardje van de PvdA. Die schuld wil de partij al vanaf volgend jaar gaan aflossen. "We leggen de bal volledig bij de gemeente zelf, want die is verantoordelijk voor hoe we reilen en zeilen", zegt Omta. Of de raad dan misschien zelf beter had moeten opletten, is volgens hem gedeeltelijk waar. "Met geleend geld ambities verwezenlijken was heel normaal, nu komen we erachter dat dat niet altijd het beste is. Je moet als politicus kunnen reflecteren op je eigen standpunten, wij doen dat als PvdA sinds 2014. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

De PvdA zal volgende week een voorstel indienen om de begroting van het college aan te nemen mét de wijzigingen van de PvdA, kondigt Omta aan. "Dat zou verstandig zijn. Maar de politieke realiteit is dat het aardig dichtgetimmerd zit." Of de PvdA per definitie tegen de begroting van het college gaat stemmen, wil Omta niet zeggen. "Dat hangt van het debat af."