Volledig scherm
© Thinkstock

Taakstraf geëist voor fraude met uitkering in Goes

MIDDELBURG - De 52-jarige J. van 't H. uit Goes moet wegens uitkeringsfraude veroordeeld worden tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een taakstraf van 200 uur, vindt de officier van justitie in Middelburg.

Haar 44-jarige plaatsgenoot J. van H. moet volgens de aanklager een taakstraf van 140 uur plus vier maanden voorwaardelijk krijgen.

De vrouw wordt ervan verdacht van juli 2007 tot en met haar aanhouding, eind september 2015 uitkeringsfraude te hebben gepleegd. Van H. had geen woning meer en de vrouw bood hem onderdak. ''Af en toe'', zei ze tijdens de behandeling van de zaak. ''Alleen in 2015 bleef hij ongeveer een jaar.'' Dat die verklaring niet strookte bij eerdere verklaringen ('hij bleef drie tot vier dagen per week') weet ze aan haar psychische toestand in die tijd.

Fomulieren

Dat de man bij haar verbleef, had ze allemaal netjes op formulieren moeten invullen en dat had ze niet gedaan. Dat was uitkeringsfraude. Omdat Van H. ook elektriciteit gebruikte, zich waste en dus water verbruikte, mee-at et cetera werd hij beschuldigd van heling. Alles bij elkaar had de vrouw de gemeente voor ruim een ton (bruto) benadeeld, zo had Goes becijferd. Haar raadsman, S. Nijssen, betoogde dat zijn cliënte absoluut geen kwade opzet had gehad en dat zij voor het grootste gedeelte van de fraudetermijn moest worden vrijgesproken, omdat die niet door bewijsmiddelen was onderbouwd. De zaak tegen Van H. werd bij verstek behandeld.

De rechtbank doet uitspraak op 27 oktober.