Een vrijwilliger sleutelt aan een treinstel in de werkplaats.
Volledig scherm
Een vrijwilliger sleutelt aan een treinstel in de werkplaats. © SGB

Stoomtrein zoekt allerlei verschillende
vrijwilligers

GOES - De Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) houdt op zaterdag 22 februari een vrijwilligers-wervingsdag. De locaties in Goes en in Hoedekenskerke verwelkomen die dag graag belangstellenden die zich vrijblijvend willen laten voorlichten over het vrijwilligerschap. Zij worden ontvangen door vrijwilligers die uit eigen ervaring kunnen vertellen wat het vrijwilligerswerk bij de stoomtrein allemaal inhoudt.

In Goes vindt de wervingsdag plaats op het SGB-museumterrein aan de Albert Plesmanweg 23, en in Hoedekenskerke in ‘de Buffer’ aan de Waardweg 4. Beide locaties zijn van 10.00-16.00 uur open voor kandidaat-vrijwilligers.

Taken door de hele organisatie

Er wordt op deze wervingsdag breed gezocht, want op veel plaatsen in de organisatie is behoefte aan versterking. De stoomlocomotiefwerkplaats kan een aantal mensen gebruiken die locomotiefonderhoud willen leren van een ervaren monteur. De spooronderhoudsploeg zoekt fitte mensen die in een klein team lekker buiten willen werken aan de museumspoorlijn. Timmeren, schilderen, straatjes leggen en nog veel meer gebeurt door de afdeling vastgoed/museumterrein, ook daar is plaats voor handige mensen. Bij de publieksafdelingen is ruimte voor figuranten die op rijdagen van de trein meereizen als ‘reiziger anno toen’ en voor conducteurs en loketmedewerkers. Bovenstaande functies krijgen aandacht op de locatie Goes. In Hoedekenskerke draait het om machinisten en conducteurs voor de minitreinen, om medewerkers voor de horeca en souvenirshop, en om bouw van modelspoorbanen en algemeen onderhoud.

Laag verloop

De SGB draait al bijna 50 jaar vrijwel volledig op vrijwilligers, nu zo’n 200. Het verloop is laag, maar toch is regelmatig aanvulling nodig, ook door de groei in activiteiten. Hier is meer te lezen over de wervingsdag en de vacatures.