Volledig scherm
Ingespannen luisteren kinderen van de Stamperiusschool in Wilhelminadorp naar een verhaal over klompen en prinsessen. © Marcelle Davidse

Stamperiusschool bezit eindelijk boeken van Stamperius

WILHELMINADORP - De verhuisdoos is zwaar en wordt met een plof op tafel gezet. De kinderen van de Stamperiusschool kijken er vol verwachting naar. ,,Wat zou er in zitten?”, vraagt juf Marjoleen Franken. De vingers schieten in de lucht. ,,Een school.” ,,Een boormachine.” ,,Boeken.” ,,Ja, het zijn boeken”, vertelt de juf. ,,Hele oude en bijzondere boeken.” 

In de doos zit een collectie kinderboeken van Jacob Stamperius (1858-1936). Kinderboekenschrijver, schoolmeester en onderwijsinspecteur uit Wilhelminadorp. Zijn grote inspiratiebron was zijn eigen jeugd in het dorp onder de rook van Goes. Dat lees je terug in de verhalen. De doos vol boeken is geschonken aan de school door Nico Stamperius uit Nieuwerkerk. ,,Ja, ik ben inderdaad familie”, vertelt hij. ,,Eigenlijk zijn alle Stamperiussen familie van elkaar.” 

Verhuizen

Hij doet met pijn in het hart afstand van de doos met boeken, maar het is niet anders. ,,Ik heb ze verzameld. Ik had van alle boeken drie exemplaren. Twee voor mijn kinderen en één voor mij. Maar ik ga verhuizen naar een appartement en dat is een stuk kleiner. Dan moet je dingen wegdoen. Ik heb nagedacht wat ik met de boeken moest doen. Mijn broer heeft ze geschonken aan het archief van Goes. Dat had ik ook kunnen doen, maar het leek me leuker om ze te geven aan de Stamperiusschool.”

,,Zou u een klein stukje willen voorlezen?”, vraagt juf Marjoleen. Stamperius gaat er even goed voor zitten en begint voor te lezen uit De klompenmaker en de prinses. Een boek over de tijd dat de kinderen op klompen naar school gingen, maar dat maakt niet uit. Het verhaal begint spannend genoeg. De kinderen hangen aan zijn lippen.