De Kapelse Moer dreigt dicht te groeien.
Volledig scherm
De Kapelse Moer dreigt dicht te groeien. © Hans van der Weele/Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer knapt de Kapelse Moer op

KAPELLE - Staatsbosbeheer knapt de komende weken de Kapelse Moer op. De werkzaamheden moeten voorkomen dat het poelgebied verder dichtgroeit en duren, als alles meezit, tot begin oktober.

Om de openheid van de Kapelse Moer te waarborgen, worden al sinds jaar en dag runderen van particuliere boeren ingezet. Toch kunnen die niet voorkomen dat delen van het terrein dreigen dicht te groeien. Daarom worden er op diverse plekken in het terrein meidoorns en andere doornstruiken verwijderd die de openheid van het terrein aantasten. Daarnaast wordt het riet gemaaid.

Quote

Het terrein is van belang als broedge­bied van de steeds schaarser wordende, typische weidevo­gels.

Staatsbosbeheer

De werkzaamheden worden uitgevoerd met groot materieel. Door de aanhoudende droogte is dat nu goed inzetbaar is. Op drie plaatsen in het terrein, waar vroeger boerderijen gelegen waren, blijven struiken en bomen uit landschappelijke en cultuurhistorische overwegingen staan.

De Kapelse Moer is een circa 145 hectare groot poelgebied ten westen van het Kanaal door Zuid-Beveland bij Kapelle. Het gebied kenmerkt zich door zijn openheid, zijn fijn vertakt netwerk van slootjes en greppels, zijn zilte karakter en zijn daarbij horende bijzondere flora.

Opvanggebied

Het terrein is van belang als broedgebied van de steeds schaarser wordende, typische weidevogels als grutto, scholekster en kievit en zangvogels als veldleeuwerik, graspieper en gele kwikstaart. Daarnaast is het van belang als opvanggebied vooronder meer overwinterende kolganzen. Het gebied, dat onder Natura 2000 een speciale status heeft, wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

De werkzaamheden in de Kapelse Moer, die in het kader van zogenoemde PAS-maatregelen (Programmatische Aanpak Stikstof) worden uitgevoerd, zullen begin oktober klaar zijn.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stichting Jayden haalde in tien jaar één miljoen euro op. ‘Het besluit om te stoppen geeft rust, maar we zullen de saamhorigheid missen’
    PREMIUM

    Stichting Jayden haalde in tien jaar één miljoen euro op. ‘Het besluit om te stoppen geeft rust, maar we zullen de saamhorig­heid missen’

    GOES - In tien jaar tijd met tal van evenementen meer dan één miljoen euro ophalen voor de bestrijding van neuroblastoom kinderkanker. Dat is een prestatie van wereldformaat. Reden voor de gemeente Goes om de ouders van de in 2009 overleden Jayden en de andere bestuursleden van de stichting te onderscheiden met de Frans Naereboutpenning.