Volledig scherm
De politie pakt een van de verdachten. Op de voorgrond de auto van Verwijs. Links een auto van de verdachten. © Hans Verwijs

Slachtoffer uit Yerseke pakt eigenhandig vier dieven

YERSEKE - Hij is doodmoe na dagen detectivewerk, maar dankzij hem zitten vier dieven nu achter de tralies. Hans Verwijs betrapte dinsdagavond vier mannen die wekenlang illegaal tankten met tankpassen van zijn schaal- en schelpdierenbedrijf uit Yerseke.

"Afgelopen maandag kreeg ik een rekening voor 1800 liter benzine en diesel. Toen kwam ik er achter dat ik ‘geskimd’ was”, zegt Verwijs. Dieven braken op zondag 9 oktober in bij twee van zijn bedrijfsauto’s en maakten (digitale) kopieën van twee tankpassen. Verwijs besefte niet dat het inbraak was, omdat er geen spullen weg waren.

Omdat zijn passen alleen werken bij Avia-tankstation Steketee in Yerseke, nam hij contact op met de eigenaar. Die bleek camerabeelden van ze te hebben. Toen een aangifte bij de politie niets opleverde, besloot hij de dieven samen met zijn zoon zelf te betrappen bij het tankstation.

Dinsdagavond om 22.00 uur was het raak. “Net toen ik mijn zoon wilde aflossen, zag ik vier mannen jerrycans bij het tankstation vullen.” Zijn zoon belde de politie die met vier auto’s op het benzinestation afkwam. Ook de eigenaar van het tankstation werd gebeld.

Halt, stop, politie!
Toen de politie te lang wachtte met ingrijpen, nam Verwijs zelf initiatief. "De dieven waren in paniek zag ik al, want één van hun auto’s viel in het slot. Ze wilden met de andere twee auto’s wegrijden, dus zette ik mijn auto ervoor en riep: ‘Halt, stop, politie!’ Tja, ik had toch een zwarte jas aan, dus ze wisten toch niet dat ik geen agent was.”

Hij greep één van mannen in de kraag, de eigenaar van het tankstation greep een tweede beet en de politie pakte een derde verdachte. Een vierde dief rende er vandoor, maar is later door een politiehond gepakt en liep daarbij een bijtwond op. De dieven zijn een man (26) uit Driebergen, man (48) uit Yerseke en twee uit Vleuten (21 en 35 jaar). Ze zitten vast in cellencomplex Torentijd.

In totaal heeft Verwijs voor 3.500 euro schade. “Naar het grootste gedeelte van die kosten kan ik fluiten”, zegt hij. “Maar ik ben blij dat ze uiteindelijk gepakt zijn.”