Volledig scherm
© Thinkstock

Scholenkoepels Prisma en SKOB werken aan fusie

GOES - Een nieuwe Zeeuwse onderwijsfusie ligt in het verschiet. Als er geen gekke dingen gebeuren, gaan de Stichting Prisma en De Stichting Katholiek Onderwijs Borsele (SKOB) per 1 januari volgend jaar op in een nieuwe scholenkoepel.

Onder de SKOB vallen vier rooms-katholieke basisscholen uit de gemeente Borsele. Prisma is met negen scholen een stuk groter. Onder deze koepel vallen veelal katholieke, maar ook interconfessionele scholen en de montessorischool in Goes. Zes scholen liggen op Zuid-Beveland, twee op Walcheren en één in Zierikzee.

Volgens Rinus Voet, voorzitter van het college van bestuur van Prisma, kunnen de twee organisaties afzonderlijk van elkaar ook overleven, maar is verregaande samenwerking toch voordeliger. De organisatie wordt er robuuster door. ,,Bovendien denken we straks nog meer kwaliteit te kunnen bieden op onderwijskundig gebied'', zegt Voet. ,,Ook voor het personeel is dit een stap vooruit. Zo kunnen we mensen die iets anders willen straks gemakkelijker een andere baan aanbieden binnen de organisatie.''

Houtskoolschets

De twee scholenkoepels maakten de wens voor een verregaande samenwerking ruim een half jaar geleden al bekend. Na enkele maanden van onderzoek is geconcludeerd dat een bestuurlijke fusie de beste vorm is. Er ligt nu een zogeheten houtskoolschets. De komende maanden moet er een gedegen plan worden gemaakt. Er gaan werkgroepen aan de slag op het gebied van onder meer onderwijs, personeel, identiteit en financiën. Eind mei moet duidelijk zijn of de fusie er komt of niet. In principe kan het nog misgaan, maar Voet gaat daar niet van uit. ,,Het is echt ons streven om dit te laten slagen.'' De Prisma-voorzitter benadrukt dat de fusie niet nodig is om scholen overeind te kunnen houden. ,,Onze scholen en die van de SKOB zijn allemaal goed levensvatbaar.'' De nieuwe koepel telt straks zo'n 2300 leerlingen. 

Het zou de tweede grote fusie in het Bevelandse basisonderwijs in korte tijd zijn. Per 1 januari van dit jaar fuseerden de Alpha Scholengroep (protestants-christelijk) en Nobego (openbaar) al tot de nieuwe koepel Albero. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement