Volledig scherm
Esther van den Boomgaard (links) en Lindsey Leijs (rechts) op hun Scalda-werkplek in Goes. © Marcelle Davidse

Scalda Goes biedt leerplek aan mensen met een verstandelijke beperking

GOES - ,,Vroeger werd ik nageroepen en uitgescholden vanwege mijn beperking", vertelt de licht verstandelijk beperkte Esther van den Boomgaard aan tafel bij Scalda. ,,Daarom was ik heel bang voor scholieren. Nu geef ik hier een presentatie. Dat had ik een aantal jaren geleden  niet durven denken."

De Goese Van den Boomgaard (30) is één van de STERK-leerlingen die sinds kort een werkplek heeft bij Scalda in Goes. Zij mag donderdagmiddag bij de officiële opening een presentatie geven en die verloopt prima. Op een rustige manier legt zij uit wat de STERK-plaats bij Scalda inhoudt en wat die voor haar betekent. ,,Ik wilde zekerder worden van mezelf en misschien wel uitstromen naar regulier werk."

Quote

Er wordt gekeken naar wat we goed kunnen en wat we leuk vinden.

Esther van den Boomgard

De bedoeling van de STERK-plaats is om mensen met een verstandelijke beperking een opleiding te geven. Dat gebeurde al langer onder de hoede van  de Landelijke Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk (LFB). Sinds dit schooljaar wordt in Goes nu ook samengewerkt met Scalda. Voor het cluster Zorg en Welzijn om precies te zijn. Scalda is daarmee de tweede MBO in Nederland waar dit project loopt.

,,Het levert voordelen op voor beide kanten", aldus LFB-manager Joost Blommendaal. De STERK-leerlingen hebben wat aan de Scalda-studenten en de Scalda-studenten krijgen op hun beurt te maken met echte mensen met een verstandelijke beperking. Dat is heel wat anders dan alleen maar uit een boekje leren."

Ervaringsdeskundigen

LFB leidt mensen met een verstandelijke beperking op tot ervaringsdeskundige. ,,Dat is een driejarig leertraject waarbij we allerlei opdrachten moeten doen", legt Van den Boomgaard uit. ,,Daarbij worden we ondersteund door coaches en ervaringsdeskundigen. Er wordt gekeken naar wat we goed kunnen en wat we leuk vinden."

Een van de ervaringsdeskundigen is de 31-jarige Lindsey Leijs uit Goes. Zij doet samen met Van den Boomgaard de presentatie bij de opening. ,,Ik ben nu zes jaar bij de LFB. Daar heb ik ook het STERK-traject doorlopen en daarna ben ik als ervaringsdeskundige aan de slag gegaan. Ik help nu bij het opleiden van nieuwe ervaringsdeskundigen.”

Dagbesteding

Dat bevalt de Goese uitstekend. ,,Daarvoor werkte ik via de dagbesteding in de keuken bij de Zuidwester. Daar vond ik eigenlijk helemaal niks aan. Dit vind ik veel leuker."

Een andere leerling, Jeroen Hendrikx uit Vlissingen, is blij met de aandacht voor de officiële opening van de Sterk-plaats in Goes. ,,Maar ik hoop dat het niet alleen werkt als een mooi fotomoment, maar dat het vooral bijdraagt aan een breder begrip voor mensen met een licht verstandelijke beperking."