Volledig scherm
© Johan Van Der Heijden

's-Heerenhoek wordt weer Paerehat

‘s-HEERENHOEK - ,,Ho, even wachten!” Een harde schreeuw klinkt door de straten van 's-Heerenhoek. ,,Wat?”een klein hoofd verschijnt boven de laatste trans van de kerktoren, ter hoogte van de klok. ,,Hij zit vast”, roept iemand van beneden.  Halverwege de kerktoren hangt een enorm spandoek flink scheef. 

Een van de palen is achter een richel in de toren blijven hangen. Met een flinke zaklamp wordt gekeken waar het probleem zit.  Nog even wat de touwen laten vieren en het doek schiet weer los. 

Het is een hele operatie om het doek van zes bij drie meter op zijn plaats te krijgen. Hoog in de toren, ter hoogte van de galmgaten moet het doek  van CV de Koenkelpot komen te hangen. Dat is traditie. Daar zijn 14 sterke mannen van de carnavalsvereniging voor nodig. Zeven staan bovenin de toren aan twee zware touwen te trekken. Zij moeten het gevaarte naar boven hijsen. 

Beneden staan nog eens zeven. Zij houden met touwen het doek in bedwang dat onder invloed van de wind alle kanten uit wil wapperen. Het hijsen gaat wonderwel goed, ondanks dat een gemeen fel windje om de toren blaast.  Heel wat beter dan afgelopen zaterdag, toen moesten de pogingen worden gestaakt omdat het té hard waaide. Na een klein half uurtje is de klus alweer geklaard en kan iedereen van verre zien waar hij is: Paerehat.