Volledig scherm
© DG

'Rubbergate' kan Kapelle 150.000 euro kosten

KAPELLE - Als Kapelle het kunstgrasveld van rubbergranulaat bij de VV Kapelle moet vervangen door een kurkvariant kost dat de gemeente, volgens wethouder Jon Herselman, 150.000 euro extra. "De initiële aanleg van een sportveld met rubbergranulaat kost normaal zo'n 30.000 euro", aldus Herselman. "De initiële aanleg van een kunstgrasveld met kurk kost echter 100.000 euro.

Daar zouden voor ons nog eens 20.000 euro aan verwijderingskosten bijkomen en 30.000 euro om alles af te voeren. Dat is samen anderhalve ton."

Kankerverwekkend

De kunstgrasvelden ingevuld met korrels van gemalen autobanden (rubbergranulaat) kwamen onlangs in opspraak na een televisieuitzending van Zembla. Daarin werd het vermoeden geuit dat de vermalen autobanden die in het kunstgras gestrooid worden kankerverwekkend zouden kunnen zijn.

Een Schot had bijgehouden hoeveel kinderen die op rubbergranulaat speelden kanker hadden gekregen. Dat deed hij nadat bij zijn eigen zoon leukemie was vastgesteld.

Nieuw onderzoek

De gemeente Kapelle speelt nog geen paniekvoetbal. Zij wacht een nieuw onderzoek af voor zij actie onderneemt. "Sporten is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gewoon mogelijk. Daarom wachten wij op de uitslag van het nieuwe onderzoek van de KNVB en het RIVM. Daarin gaan ze monsters nemen van vijftig tot honderd velden. Het rapport daarvan komt in december. Dan zal duidelijk zijn of er een kern van waarheid zit in wat de Schotse onderzoekers stellen."