Volledig scherm
Orthopedisch chirurg Bas van Fraassen uit Kortgene gaat regelmatig naar Oeganda om daar operaties uit te voeren.

Rotary steunt hulp van Zeeuwse arts in Oeganda

KORTGENE - Al negen maal ging Bas van Fraassen uit Kortgene naar Kumi in Oeganda om te opereren. De gepensioneerd orthopedisch chirurg van het ADRZ doet dat als vrijwilliger, samen met andere Nederlandse orthopedisch chirurgen.

Ze opereren niet alleen, ze zijn er ook om met de lokale artsen en verpleegkundigen hun kennis en ervaringen te delen. Maar de operatiekamer in het ziekenhuis is dringend aan modernisering toe en daarom heeft de rotary Goes/Reimerswaal het initiatief opgepakt om geld in te zamelen. Er is heel wat geld nodig, vertelt voorzitter Dieck Huijsman. ''Ongeveer 275.000 euro.'' Een bedrag dat met dubbeltjes en kwartjes bij elkaar wordt gesprokkeld door activiteiten en acties te organiseren.

Klompvoeten

Het ziekenhuis van Kumi is een regionaal ziekenhuis met ongeveer 300 bedden. Daarmee is het goed vergelijkbaar met het ADRZ, maar verder zijn ze totaal verschillend. Het ADRZ is gehuisvest in een modern gebouw, het ziekenhuis van Kumi is eenvoudig en verouderd. Bovendien is er geen ziektekostenverzekering en wie in Oeganda niet goed kan lopen, is vrijwel kansloos in de maatschappij. De patiënten die de Nederlandse artsen zien zijn vooral kinderen met klompvoetjes, patiënten met chronische botinfecties of mislukte fracturen. "Per keer zien we zo'n 100 tot 150 patiënten op de poli en doen we vijftig tot tachtig operaties", vertelt Van Fraassen. De patiënten staan dan in lange rijen te wachten tot ze aan de beurt zijn.

Rommelmarkt

De tekeningen voor de nieuwe operatiekamer zijn klaar. Van Fraassen hoopt dat de bouw volgend jaar kan beginnen. Om geld in te zamelen houdt de rotary Goes/Reimerswaal zaterdag 5 november tussen 10.00 en 17.00 uur een rommelmarkt in dorpshuis De Vroone in Kapelle. Daar kunnen mensen terecht voor spulletjes en zijn er ook andere acties.