Volledig scherm
De tewaterlating van één van de roggen bij De Oesterij in Yerseke. © Johan Van Der Heijden

Roggen kiezen ruime sop

VideoYERSEKE - Onder grote belangstelling kozen zaterdag vijf gechipte stekelroggen het ruime sop bij De Oesterij in Yerseke. 

De roggen, afkomstig uit een kweekcentrum in Utrecht, maken deel uit van het project 'Haaien en roggen terug in de Noordzee'. Onder meer het Wereld Natuurfonds en Stichting De Noordzee namen het initiatief tot dit project, met als centrale vraagstelling: is het mogelijk de populaties haaien en roggen ter herstellen met gekweekte vis? Vanuit het kweekcentrum verhuisden de stekelroggen enkele weken geleden naar de oesterputten van Prins en Dingemanse in Yerseke. Daar mochten ze wennen aan een normaal dag- en nachtritme en de stroming van het natuurlijke Oosterscheldewater. 

Ook keken de onderzoekers of het de dieren lukte zelf hun voedsel te verzamelen. De vrijlating van vijf stekelroggen in de Oosterschelde was de volgende belangrijke stap. Nog eens duizend gekweekte vissen zullen hen volgen. Allemaal hebben ze een plastic tag. Beroeps- en sportvissers die hen vangen, lezen die af en geven door waar ze ze gevangen hebben. Zo kunnen de onderzoekers hun proefvissen ook na hun vrijlating volgen.