Volledig scherm
Rob van den Bovenkamp © Marcelle Davidse

Rob (66) verdient 'uitmuntende boterham' met speelgoedauto's

VIDEOKRABBENDIJKE - Rob van den Bovenkamp (66) uit Krabbendijke verdient al 33 jaar ‘een uitmuntende boterham’ met de handel in onderdelen van speelgoedautootjes. Hij begint nu voorzichtig te denken aan zijn pensioen. Maar als je werk je hobby is, is loslaten wel erg lastig.

Van den Bovenkamp is opgeleid tot Neerlandicus en werkte jarenlang als docent op een middelbare school. ,,Maar de kinderen vonden mij niet leuk en ik vond de kinderen niet leuk”, concludeerde hij toen hij ongeveer dertig jaar oud was. Dus moest er iets gaan veranderen.

Quote

Ik verzamel al mijn leven lang modelauto’s van het merk Dinky Toys en wilde daar graag geld mee verdienen.

Rob van den Bovenkamp

De Krabbendijkenaar ontmoette in die periode een Engelsman die van hun gemeenschappelijke hobby – klassieke speelgoedautootjes - zijn werk had gemaakt. ,,Hij inspireerde me om ook mijn droom waar te maken”, vertelt Van den Bovenkamp. ,,Ik verzamel al mijn leven lang modelauto’s van het merk Dinky Toys en wilde daar graag geld mee verdienen. Maar als ik die stap wilde maken, moest ik het wel goed doen. Dus wilde ik eerst een gat in de markt vinden.”

Door beurzen te bezoeken, kwam Van den Bovenkamp er algauw achter dat veel autootjes gebreken vertonen, naarmate ze ouder worden. Verzamelaars willen het speelgoed dan graag restaureren. ,,Met name de autobanden waren vaak stuk, dus heb ik een fabrikant gezocht om zelf bandjes te produceren. En zo is het balletje gaan rollen”, zegt hij.

Dat ging niet meteen van een leien dakje. ,,Er was dertig jaar geleden nog geen internet. Dus ik had een Nederlandse catalogus, die ik uitdeelde op Nederlandse beurzen en daarmee kon ik maar een selecte groep verzamelaars bereiken”, vertelt hij. ,,Toen internet werd uitgevonden, ging het opeens hard. Door een website in het Nederlands en Engels, sprak ik in één keer een internationale markt aan.”

Het assortiment van Van den Bovenkamp is in de tussentijd ook nog eens flink uitgebreid. ,,Er zijn in totaal vier idioten die onderdelen van Dinky Toys produceren en verkopen: twee Engelsen, een Fransman en ik. We zijn concullega’s, maar ruilen onze spullen toch met elkaar, zodat we veel meer kunnen bieden aan onze klanten.”

Kasten met honderden laatjes

In zijn winkel MK Models aan de Noordweg in Krabbendijke staat zijn privéverzameling van zo’n 2000 speelgoedauto’s, -vliegtuigjes, -tractoren en allerlei andere voertuigen uitgestald. Tegen de muur staan kasten met honderden laatjes, waar ruim zesduizend verschillende onderdelen in zitten. Allemaal een paar millimeter tot een enkele centimeters groot.

Van den Bovenkamp schuift een laatje open en haalt er een minuscuul grijs cirkeltje uit. ,,Dit is een Engels stuurtje, want die heeft vier spaken. De Franse heeft er bijvoorbeeld maar drie”, vertelt hij erbij. ,,Tja, je moet er wel enorm veel kennis over hebben om te weten wat de klant nodig heeft.”

Quote

Ik mag voor mijn werk met mijn hobby spelen. Dat maakt het lastig om los te laten.

Rob van den Bovenkamp

Opvolger

Volledig scherm
Rob van den Bovenkamp © Marcelle Davidse

Dat maakt het ook lastig om een geschikte opvolger te vinden, nu Van den Bovenkamp zachtjesaan aan zijn pensioen begint te denken. ,,Mijn dochters kunnen nog net een Eend en een Kever van elkaar onderscheiden. Zij hebben helemaal niets met auto’s”, zegt hij. ,,Ik hoop iemand te vinden die dat wel heeft en die de hele zaak wil overnemen.”

Of het wel rendabel is? ,,Ja, zeker. Je zou er twee mensen mee van werk kunnen voorzien”, stelt Van den Bovenkamp. Hij krijgt soms tientallen bestellingen op een dag en is daar ruim veertig uur per week zoet mee. ,,De onderneming zou nog veel meer kunnen groeien door externe verkoopkanalen als eBay en Marktplaats in te zetten. Maar omdat ik al een dagje ouder ben begin ik daar niet meer aan.”

Als zijn ‘mancave’ echt wordt overgenomen, zal dat toch wel even slikken zijn, denkt de Krabbendijkenaar. ,,Ik ben altijd blij geweest met de keuze die ik 33 jaar geleden heb gemaakt. Ik mag voor mijn werk met mijn hobby spelen. Dat maakt het lastig om los te laten, want ik vind wél werken leuker dan niet werken.”