Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © anp

Rekenfoutje: Tekort op de jeugdzorg in Goes is toch minder dramatisch dan gedacht

GOES - De stijging van het tekort op de Jeugdzorg in Goes is toch niet zo dramatisch als het zich in eerste instantie liet aanzien. ,,We hebben een foutje gemaakt’’, zegt wethouder Derk Alssema.

Net als veel andere gemeenten heeft Goes niet genoeg aan het geld dat ze van het Rijk krijgt om de jeugdzorg van te betalen. Daarom is een actieplan opgesteld om het tekort terug te dringen. Dat lukte in eerste instantie. In 2016 moest Goes nog 2,1 miljoen euro bijleggen, maar in 2017 was dat al gedaald naar 1,3 miljoen. De verbazing was dan ook groot toen het tekort in 2018 weer opliep naar 1,9 miljoen euro.

,,We hebben er toch nog eens goed naar gekeken en hebben ontdekt dat er voor 4 ton aan personeelskosten ten onrechte aan de jeugdzorg is toegeschreven’’, zegt wethouder Derk Alssema. Nu dat is hersteld, komt het tekort over 2018 uit op 1,5 miljoen euro, nog altijd twee ton meer dan het jaar ervoor. Dat heeft volgens de gemeente onder meer te maken met de stijgende kosten in de jeugdzorg, terwijl het Rijk gemeenten niet meer geld geeft. Er waren in 2018 ook meer gesloten plaatsingen dan vooraf was ingecalculeerd.

Voor het sociaal domein als geheel maakt het uiteindelijk niet uit, maar Alssema is toch blij dat het is opgehelderd. Het grote tekort dat eerst werd voorzien, deed volgens hem geen recht aan alle inspanningen die worden geleverd om de kosten voor de jeugdzorg te laten dalen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement