Volledig scherm
Het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen © Google Streetview

Reimerswaal wil geen grote groepen arbeidsmigranten meer in kernen

KRUININGEN - Arbeidsmigranten in de kernen van Reimerswaal mogen straks niet meer in grote groepen bij elkaar in de buurt wonen. Mogelijk kunnen ze wel -seizoensgebonden- gaan wonen op bedrijventerreinen of bij bedrijven. Dat staat in het coalitieakkoord dat SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA hebben gesloten. 

De nieuwe coalitie wil de hoge concentraties arbeidsmigranten in de kernen terugdringen en particuliere (onder)verhuur van woningen aan arbeidsmigranten beteugelen. Daar gaat streng op gecontroleerd worden, schrijven SGP, LR en PvdA. Mede om dat te kunnen doen, komen er meer handhavers in de gemeente. 

Nieuwe start

In het coalitieakkoord voor de komende vier jaar benadrukken de collegepartijen dat ze 'voornemens zijn een nieuwe start te maken, met goede onderlinge verhoudingen, wederzijds vertrouwen en correcte intenties'. 

Quote

Het hele akkoord heeft als rode draad vertrouwen

Eppie Klein

,,De debatten in de vorige periode waren wel eens heel heftig'', verklaart formateur Eppie Klein. ,,Daarom hebben de coalitiepartners hier aan gehecht. Om aan te geven dat ze er bewust van zijn hoe er gekeken wordt, maar ook om te laten zien dat ze een stap in de goede richting hebben gezet. Dat wekt vertrouwen, ja. Het hele akkoord heeft als rode draad vertrouwen. Ik ben bij de besprekingen geweest. Het is heel zorgvuldig gegaan. We hebben de raad op de hoogte gehouden en erbij betrokken, door te vragen wat zíj ingebracht zouden hebben."

Afspraken

SGP, LR en PvdA willen bij nieuwbouwprojecten kijken of gasloos bouwen mogelijk is en zijn geïnteresseerd in zogeheten Tiny Houses, een kleine woonvorm van ongeveer 50 m2.  Daarnaast ziet het nieuwe college geen oplossing in Jongeren Ontmoetingsplekken (JOP’s) die nu in de gemeente zijn. De partijen schrijven dat ze willen investeren in alternatieve activiteiten om een oplossing te zoeken ter voorkoming van overlast. Ook is er het voornemen om aan de slag te gaan met het voormalige veilingterrein in Krabbendijke en wordt de hondenbelasting afgeschaft.

Het akkoord wordt dinsdag voorgelegd aan de gemeenteraad. In diezelfde vergadering worden de drie wethouders geïnstalleerd: Jaap Sinke (SGP), Dirk Verburg (Leefbaar) en Kees Verburg (PvdA). Het nieuwe college heeft een meerderheid met 12 van de 19 raadszetels.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Andere locatie voor brandweerkazerne Heinkenszand lijkt uitgesloten, ondanks protest
    PREMIUM

    Andere locatie voor brandweer­ka­zer­ne Heinkens­zand lijkt uitgeslo­ten, ondanks protest

    HEINKENSZAND - Slikken of stikken. Dat gevoel overheerst bij bewoners van de Hoefbladstraat en Clara’s Pad in Heinkenszand. Een bewonersbijeenkomst afgelopen dinsdagavond heeft de onrust rondom de komst van een nieuwe brandweerkazerne in hun ‘achtertuin’ niet kunnen wegnemen. Omwonende Kim van Sabben: ,,Het kwam op ons over alsof al voor 99,9 procent zeker is dat de kazerne er komt.”