Het OosterscheldeMuseum in Yerseke organiseerde vorig jaar met Zeeuwse Ankers een excursie naar het verdronken dorp Tholseinde in de Oosterschelde bij Yerseke.
Volledig scherm
Het OosterscheldeMuseum in Yerseke organiseerde vorig jaar met Zeeuwse Ankers een excursie naar het verdronken dorp Tholseinde in de Oosterschelde bij Yerseke. © Marcelle Davidse

Reimerswaal brengt verdronken dorp Tholseinde tot leven

YERSEKE -  Behalve dat er een polder naar werd vernoemd, is er nog maar weinig dat herinnert aan het verdronken dorp Tholseinde, dat iets ten zuiden van Yerseke lag. De gemeente Reimerswaal wil daar verandering in brengen en betaalt daarom mee aan een archeologisch onderzoek van Erfgoed Zeeland.

,,Het is niet de bedoeling dat de spullen worden opgegraven en onderin een kelder verdwijnen”, zegt wethouder Jaap Sinke. Hoe de resultaten precies aan het publiek worden gepresenteerd, moet nog bepaald worden. ,,Maar je zou kunnen denken aan een expositie in de vitrines van het gemeentehuis of het Oosterscheldemuseum in  Yerseke.” 

Op Reimerswaals grondgebied liggen tal van verdronken dorpen. Volgens Sinke is voor nader onderzoek naar Tholseinde gekozen omdat het dichtbij de dijk ligt en de archeologische vondsten eerder ten prooi viel aan illegale schatgravers. ,,Het is goed dat nu alles zo goed mogelijk wordt vastgelegd.” Eigenlijk had dit al veel eerder moeten gebeuren. Maar omdat de resten van Oud-Rilland sneller dan verwacht wegspoelden, kreeg dat project voorrang. 

  1. Stichting Jayden haalde in tien jaar één miljoen euro op. ‘Het besluit om te stoppen geeft rust, maar we zullen de saamhorigheid missen’
    PREMIUM

    Stichting Jayden haalde in tien jaar één miljoen euro op. ‘Het besluit om te stoppen geeft rust, maar we zullen de saamhorig­heid missen’

    GOES - In tien jaar tijd met tal van evenementen meer dan één miljoen euro ophalen voor de bestrijding van neuroblastoom kinderkanker. Dat is een prestatie van wereldformaat. Reden voor de gemeente Goes om de ouders van de in 2009 overleden Jayden en de andere bestuursleden van de stichting te onderscheiden met de Frans Naereboutpenning.