Volledig scherm
Het Tropisch Bos in het Omnium. © Mechteld Jansen

Raad wil Omnium in Goes in handen van de gemeente houden

GOES - Directie en personeel van sport- en recreatiecentrum Omnium in Goes kunnen opgelucht ademhalen. Een meerderheid van de gemeenteraad zal later deze maand het voorstel van het college steunen om de voorziening in eigen hand te houden. Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering.

Het (deels) afstoten van Omnium, en alle onzekerheid die dat met zich zou meebrengen, is daarmee van de baan. De gemeente heeft de mogelijkheden van privatisering laten onderzoeken, maar daar kwam uit naar voren dat het beter is om Omnium in eigen hand te houden. De gemeente is de enige aandeelhouder.

Omnium draait al jaren rode cijfers. Enkele jaren geleden is de jaarlijkse bijdrage van de gemeente al met 150.000 euro verhoogd naar 425.000 euro. Daar moet in elk geval de komende twee jaar steeds nog twee ton bij, waarmee de totale jaarlijkse subsidie uitkomt op 625.000 euro. Ook deze nieuwe financiële injectie lijkt op de steun van de meeste partijen te kunnen rekenen, al lieten ze zich daar wat minder expliciet over uit. Alleen de VVD toonde zich uiterst kritisch. Ad Schuurbiers stelde dat Omnium weer de hand komt ophouden bij de gemeente. 

Kapitaalslasten

Wethouder Derk Alssema vond die opmerking opgepast. ,,Zeggen dat ze de hand ophouden, doet geen recht aan de inspanningen die Omnium levert om orde op zaken te stellen.'' Alssema vindt dat Omnium eigenlijk prima presteert. Het beeld lijkt volgens hem negatiever dan het is, omdat de kapitaalslasten die op het gebouw rusten (een miljoen euro per jaar) op de balans van Omnium staan, terwijl elders die kosten vaak in de begroting van de gemeente worden opgenomen. ,,Zonder deze lasten zou Omnium gewoon winst maken'', aldus de wethouder.

Tropisch bos

Desondanks moet de directie van het sport- en recreatiecentrum een plan maken om het nog beter te gaan doen. Daarin zal het tropisch bos, dat te weinig bezoekers trekt, een belangrijke rol krijgen. Commercieel manager Bart van den Heuvel stelde gisteren alvast dat sluiten met het bos geen optie is. ,,De lasten voor het gebouw lopen dan wel gewoon door.'' Er wordt onderzocht hoe de voorziening kan worden versterkt.

Van den Heuvel liet verder weten dat eerdere pogingen om meer bezoekers te trekken hun vruchten beginnen af te werpen. Omnium wordt volgens hem vaker bezocht. Als voorbeeld noemde hij negen brugklassen die de afgelopen maanden in het tropisch bos zijn geweest. Ook organisatoren van busreizen weten de voorziening steeds vaker te vinden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement