Volledig scherm

Raad van State: Genoeg ruimte voor afmeren Y48 bij nieuwhaventerras van De Viskeete

DEN HAAG/YERSEKE – Oesterkweker Jacques Pols uit Yerseke heeft ook na de bouw van een nieuw haventerras van zeeeterij De Viskeete genoeg ruimte om zijn oesterschepen langs de kade af te meren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Die hakt daarmee definitief een knoop door in een slepend conflict tussen Pols en buurman en Viskeete-uitbater Jaap van Stee. De Raad stelt vast dat er ook na de bouw van terras en serre half boven het havenbekken genoeg ruimte voor Pols’ schepen overblijft, waaronder de 31 meter lange Y48. Die kunnen bijna tot aan de terrasuitbouw afmeren. De kranen kunnen nog makkelijk bij de oesters op het schip, aldus de Raad.

Bovendien is de kade achter het afgemeerde schip nog 55 meter langer en blijft er meer dan genoeg ruimte over. Ook de kans op aanvaringen schat de Raad erg klein in. Immers, Van Stee bouwt nog een aanvaringsvoorziening zodat de kans dat een schip tijdens afmeersnelheid het terras omver vaart zo goed als uitgesloten is.

Kortom, Van Stee kan na jaren van gesteggel eindelijk beginnen met zijn vurig gewenste uitbreiding. De Viskeete trekt de laatste jaren heel veel bezoekers die Van Stee nauwelijks meer kwijt kan. Dat zal nu beter gaan.