Volledig scherm
Het ontwerp van de nieuw te bouwen kerk. © Buro Ruimte & Groen-Borssele

Raad van State buigt zich over bouw van 2000 plaatsen tellende kerk in Yerseke

DEN HAAG - Mag de Gereformeerde Gemeente in Yerseke, na jaren van voorbereidingen en wachten, in 2019 beginnen met de bouw van een nieuwe kerk aan de Steeweg in Yerseke? Als het aan een groep omwonenden ligt niet. Zij leggen zich niet neer bij het in juli vorig jaar genomen besluit van de gemeenteraad van Reimerswaal. Vandaag proberen ze de Raad van State te overtuigen dat het plan moet worden teruggedraaid

De Gereformeerde Gemeente is van de vijf protestantse kerken in Yerseke  met de ruim 2300 leden veruit de grootste. Doordat het ledenaantal de afgelopen jaren gestaag groeide, is het huidige kerkgebouw veel te klein geworden. Bovendien heeft de kerk geen eigen parkeerterrein; straten rondom de Oude Bogaert staan 's zondags vol met met auto's. 

Volledig scherm
De huidige kerk van de Gereformeerde Gemeenten in Yerseke. © Joeri Wisse

Aan de Steeweg, naast nieuwbouwwijk Steehof, heeft de Gereformeerde Gemeente een stuk landbouwgrond gekocht. Daarop wordt naast de kerk, een woning voor de dominee en een huis voor de koster, een parkeerterrein voor 350 auto's aangelegd. In de kerk is plaats voor 2000 mensen, de capaciteit kan later worden uitgebreid tot 2800. Onder de kerk komt een parkeerkelder voor fietsers. In het gebouw zijn meerdere zalen voor het verenigingsleven gepland.

De bewoners van de Steeweg zullen voor de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vooral betogen dat ze de Steeweg een ongeschikte plaats vinden, omdat de omliggende wegen niet berekend zouden zijn op de verkeersbewegingen die de kerk met zich meebrengt. Ook vrezen ze onder meer  negatieve impact op naastgelegen natuurgebied Yerseke Moer. Lees alles over de kerk in ons dossier.

Verslaggever Joeri Wisse deed verslag via Twitter.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement