Volledig scherm
Het driehoekige perceel waar Engie in 2019 een biocentrale wil bouwen ligt ingeklemd tussen de Oude Rijksweg en de Bathpolderweg (rechts). © Joeri Wisse

Provincie: directe aansluiting op Oude Rijksweg voor mestvergister Engie is geen goed plan

RILLAND - Het lijkt er op dat de vrachtwagens die straks dagelijks mest en andere reststromen naar de biocentrale in Rilland aanvoeren, dwars door het glastuinbouwgebied Bathpolder moeten rijden. Energiebedrijf Engie wil graag een directe aansluiting op de Oude Rijksweg, maar dat vindt de provincie Zeeland ‘geen goed plan’.  De gemeente Reimerswaal pleit voor een nieuwe rotonde bij de afslag naar de Oesterdam.

Pal naast de lap grond waar Engie volgend jaar een mestvergister wil bouwen, ligt al een weg die uitkomt op de Oude Rijksweg (N289). Alleen fietsers kunnen daar nu gebruik van maken. Een aantal jaar geleden is de Bathpolderweg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer: alle (vracht)auto's moesten voortaan via de rotonde vlakbij de afslag naar de snelweg naar de kassen in het gebied rijden. De provincie laat desgevraagd weten niet van plan te zijn de slagboom voor Engie weer weg te halen, dat zou de veiligheid op de N289 niet ten goede komen.

Zorgen wegnemen

Woordvoerder Michael Verheul van Engie wil graag met de provincie in gesprek. ,,Wij willen de zorgen over de verkeersdruk en het besmettingsgevaar -hoe klein dat ook is- graag wegnemen", motiveert hij de wens voor een rechtstreekse aansluiting. Wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal  snapt dat de provincie uit oogpunt van verkeersveiligheid de weg niet zomaar weer wil openstellen. ,,Wij denken daarom aan de aanleg van een rotonde bij de aanzet van de Oesterdam. Daar zou een extra aftakking richting het glastuinbouwgebied kunnen worden gemaakt, waarmee de overlast van de centrale beperkt wordt.” Of het plan haalbaar is? Sinke: ,,We hebben het bij de provincie in de week gelegd.”

Volledig scherm
De Bathpolderweg was tot enkele jaren geleden nog rechtstreeks aangesloten op de N289. © Google Streetview
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement