Volledig scherm
Erik van Muiswinkel (l) en Freek de Jonge, de presentatoren van de benefietavond voor Podium Reimerswaal. © archieffoto Lex de Meester

Podium blijft splijtzwam in coalitie Reimerswaal

KRUININGEN - Podium Reimerswaal blijft een splijtzwam in de Reimerswaalse coalitie van SGP, CDA en VVD. De begrotingsraad stond dinsdagavond weer volledig in het teken van pogingen van Leefbaar Reimerswaal en PvdA om de subsidie aan het Podium te verhogen van 10.000 naar 30.000 euro. Dat bedrag zegt het bestuur nodig te hebben om in de toekomst een breed programma te bieden.

Ondanks dat veel partijen hun waardering uitspraken over de manier waarop het nieuwe bestuur van Podium Reimerswaal te werk gaat, was er geen raadsmeerderheid om de subsidie te verhogen.

"Het bestuur van Podium Reimerswaal is ook bij ons op bezoek is geweest. Het was een goed gesprek, waarbij een aantal dingen uit het verleden zijn rechtgezet", zei Hans Rottier (SGP), die er weinig verrassend aan toevoegde dat dit niet tot een ander standpunt van zijn partij had geleid. Wel bracht hij het coalitieakkoord in herinnering, waar een vermindering van de subsidie aan het Podium in is opgenomen. "We kunnen de discussie voor de komende twee jaar dus afkaarten", zei hij.

Coalitiepartner VVD trok zich daar weinig van aan. "Het coalitieakkoord kan worden weggegooid", liet fractievoorzitter Thea Laban zich ontlokken. Ze zei dit vlak nadat de fracties van SGP en CDA hadden meegedeeld het amendement van de VVD over verlaging van de ozb niet te willen steunen. Volgens Laban is namelijk ook in het coalitieakkoord afgesproken dat meevallers naar zo mogelijk worden vertaald in lastenverlichting voor inwoners.

Het CDA, de derde coalitiepartij, gaf uiteindelijk de doorslag. De twee aanwezige raadsleden stemden verdeeld. Peter Koeman wilde Podium belonen en stemde voor een directe verhoging van de subsidie. Fractievoorzitter Carla Hoogerland zei echter eerst een cultuurnota te willen opstellen alvorens meer geld aan Podium Reimerswaal te verstrekken. Ook de poging van Leefbaar om pas ná de coalitieperiode extra subsidie te geven, werd weggestemd door de SGP, CU en CDA'er Hoogerland.