Volledig scherm
© stock.xchng

Pluktuin Colijnsplaat moet pleisterplaats worden

COLIJNSPLAAT - Fruit plukken en jam maken kan al bij De Zelfplukkerij in Colijnsplaat, maar eigenaresse Hanneke Koopman wil meer. Nieuwe activiteiten langs de Valkreek moeten van haar pluktuin een echte pleisterplaats maken.

De oevers van de Valkreek vormen nu een groen niemandsland en daar wil Koopman verandering in brengen. Voetpaden, bankjes en informatieborden moeten mensen verleiden tot een wandeling of picknick in het gebied. De Zelfplukkerij kan fungeren als uitvalsbasis of rustpunt.

Natuurvriendelijke oevers met de bijbehorende flora en fauna lenen zich ook goed voor educatieve activiteiten. Koopman denkt aan natuurspeurtochten of leskisten met materialen om de Valkreek op een speelse manier te ontdekken.

De bestaande schuur op het terrein aan de Molenweg blijft aan de buitenkant zoals hij is. Binnen verandert wel het een en ander. Een deel van de schuur is ingericht voor het bottelen van wijn, die Koopman maakt van druiven uit haar wijngaard De Druivengaerde in Wissenkerke. Die activiteit wil ze graag verplaatsen naar de wijngaard zelf, waardoor ze in de Molenweg meer ruimte krijgt om workshops te geven en fruit te verwerken.

Voor of achter de schuur wil Koopman een woning neerzetten. Alleen dan hebben de plannen kans van slagen, zegt zij. "Ik kan de activiteiten niet uitbreiden als ik in het dorp moet blijven wonen. Het verplaatsen van materialen zoals de grasmaaier van Wissenkerke naar Colijnsplaat en het constante heen en weer rijden nemen te veel tijd in beslag. Ik zit klem."

De gemeenteraad van Noord-Beveland moet nog over het plan praten.