Pas na een frisse duik hoor je er helemaal bij in de Garde Fuseliers Prinses Irene

VIDEOCOLIJNSPLAAT - Een duik nemen in de Oosterschelde klinkt veel mensen in december niet bepaald als muziek in de oren. Dominique de Wit (foto) en 26 collega's van de Garde Fuseliers Prinses Irene deden het dinsdagmiddag zonder aarzelen. 

De militairen sprongen de jachthaven van Colijnsplaat in om het invasiekoord aan de linkerschouder van hun tenue nat te maken. Dat oranje-blauwe koord kregen de fuseliers eerder op de middag uit handen van veteranen en leerlingen van basisschool Het Stelleplankier. Na de officiële beëdiging en koorduitreiking in de dorpskerk verplaatste het gezelschap zich naar de haven voor het meest ludieke onderdeel: een nat pak halen. 

Het dopen van het invasiekoord is een traditie ter ere van de veteranen die in 1944 in Normandië te water gingen. Nieuwe fuseliers mogen het koord dan ook alleen dragen als het natgemaakt is.

Volledig scherm
Dominique de Wit van de Garde Fuseliers Prinses Irene klimt uit het water. Op haar linkerschouder (rechts op de foto) is een stukje te zien van het oranje-blauwe invasiekoord dat zij na haar beëdiging kreeg uitgereikt. © Johan van der Heijden