Volledig scherm
Jacqueline ruimt op World Cleanup Day rommel op langs de Nansenbaan in Goes. Ze komt vooral fastfoodverpakkingen tegen. © Joeri Wisse

Opruimactie rond Roompotkantoor in Goes: afval van McDonald’s ligt er het meest

GOES - ,,Het is echt bizar. Overal staan enorme afvalbakken, maar toch zijn er nog mensen die gewoon alles uit de auto gooien.” Jacqueline Baaijens-Bijman uit Goes heeft al heel wat fastfoodverpakkingen in haar juten zak gestopt. ,,We fotograferen alles en zetten dat in een speciale app, zodat merken die veel voorkomen aangesproken kunnen worden.”

Volledig scherm
Het wandelpad over het Roompotterrein is brandschoon. In berm langs de Nansenbaan is dat wel anders. © Joeri Wisse

Het is de tweede keer dat World Cleanup Day in Nederland wordt gehouden. Jacqueline, die zich bij Roompot bezighoudt met duurzaamheid, is deelneemster van het eerste uur. Ze probeert zo veel mogelijk collega's te enthousiasmeren om mee te doen. Dat is aardig gelukt: 144 collega's ruimen vandaag verspreid over heel Nederland in hun vrije tijd rommel op. ,,Waar ze maar willen. Rond hun huis of bijvoorbeeld in natuurgebied rond één van onze parken.” 

Jacqueline pakt met haar dochter Merel de omgeving van het nieuwe Roompotkantoor aan. Voor de regelmatige voorbijganger  kan het geen verrassing zijn dat de McDonald’s op de Nansenbaan met stip op één staat . Ook van Burger King slingeren heel wat doosjes en bekers rond. En dan moeten twee andere fastfoodrestaurants hun deuren nog openen. Dat belooft wat voor de komende jaren.

‘Bukplicht’

Je kunt er boos of verdrietig van worden, maar Jacqueline bekijkt het van een andere kant. Ze hoopt dat het opruimvirus zich als een olievlek over het land verspreidt. ,,Als je eenmaal afval hebt geprikt, zie je het overal liggen. Steeds meer mensen nemen een afvalzak mee als ze gaan wandelen”,  merkt ze. Bij Roompot Vakanties wordt ook volop gewerkt aan bewustwording onder collega's. ,,Intern hebben een ‘bukplicht’: wie op één van de parken afval ziet liggen, raapt dat meteen op.” 

Volledig scherm
Alle afval wordt eerst gefotografeerd voordat het in de zak gaat. © Joeri Wisse
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement