Volledig scherm
Vijgenpitjes. © Shutterstock

Opgegraven vijgenpitten bewijzen: Kruiningers handelden 600 jaar geleden al met verre landen

KRUININGEN - Kruiningers hadden al in de late veertiende en de vroege vijftiende eeuw contacten met landen rond de Middellandse Zee. Archeologen trekken die conclusie na het onderzoek van een mestlaag die twee jaar geleden bloot kwam te liggen aan het Oude Plein.

De opgravingen die verricht werden voor de aanleg van een nieuw parkeerterrein naast het gemeentehuis van Reimerswaal leveren een schat van informatie op. Uit de analyse van botanische monsters van een mestlaag concluderen de onderzoekers dat de geschiedenis van Kruiningen 300 jaar eerder begint dan tot nu toe was aangenomen.

In de mestlaag waren veel plantenresten en zaden aanwezig. Onderzoek naar deze zaden en  plantenresten geeft een beeld van het dieet van Kruiningers aan het einde van de Middeleeuwen. Voor het onderzoek heeft de provincie Zeeland subsidie verstrekt, zodat de kennis van de voedseleconomie op het platteland tussen de dertiende en de zestiende eeuw kan worden vergroot.

Geïmporteerde vijgen

De aangetroffen vijgenpitten zijn de bijzonderste vondst. ,,Deze plant staat tegenwoordig in veel Zeeuwse tuinen en levert vaak een grote hoeveelheid aan vruchten op. Toch weten de onderzoekers zeker dat de vijgen in de veertiende en  vijftiende eeuw niet uit een lokale tuin afkomstig zijn maar geïmporteerd zijn uit de mediterrane streken”, laat de gemeente weten.

Bij de opgravingen werden nog meer interessante vondsten gedaan. Zo kwamen fundamenten en muren van een voormalige brouwerij uit 1683 aan het licht. De gemeente Reimerswaal baalde aanvankelijk van de vondsten. Ze leverden veel vertraging en tienduizenden euro’s aan kosten op. ,,Voor archeologen is het smullen, voor ons is het brullen", zei wethouder Sinke destijds.

Volledig scherm
Dante de Ruijsscher, junior archeoloog bij Artefact in Zaamslag, bij een stuk muur uit waarschijnlijk de 15de of 16de eeuw, klei tussen de bakstenen © Ernesta Verburg