Openluchtspektakel E-Njen voor het eerst op locatie

videoGOES - De voorbereidingen van openluchtspektakel E-Njen zijn in volle gang. Voor het eerst kwamen alle spelers zaterdag samen in stadsrecreatiepark De Hollandsche Hoeve. Daar komt het Aziatisch sprookje eind deze maand tot leven.

Wekenlang hebben de bijna tweehonderd spelers geoefend in docentenkamers en gymzalen. Niet altijd de meest ideale situatie. "Als je in een gymzaal blijft oefenen weet je als spelers straks niet uit welke hoek je moet komen. Daarom is het goed dat we de komende week op locatie kunnen oefenen", zegt theaterregisseur Koen Schyvens. Hij stuurt de spelers, dansers en zangers aan om het Aziatrische sprookje zo goed mogelijk neer te zetten. "Het is nu een kwestie van alle groepen bij elkaar brengen en de laatste puntjes op de 'i' zetten." 

De opbouw van het terrein is in volle gang. Aan de Langemeet staan witte tenten voor de spelers. Het podium is geplaatst en nu is het wachten op de tribunes. Die moeten plek bieden aan negenhonderd man. Het openluchtspektakel is verdeeld over vijf locaties in en rondom het stadspark. Deels in de buitenlucht, deels overdekt. Bezoekers lopen met de spelers mee en worden op die manier meegezogen in het Aziatische sprookje. 

Rondom het hoofdpodium zijn zaterdagochtend door de spelers, onder leiding van beeldend kunstenaar Antoon Versteegde, bamboe-torens gebouwd. Geheel in Aziatische stijl. Het repeteren gebeurt nog in normale kleding, zodat de kostuums netjes blijven. Muziek en microfoons ontbreken nog. De luidde stem van regisseur Schyvens blijkt voldoende om het geheel in goede banen te geleiden. Hij wordt bijgestaan door Lia Fonteijn die de choreografie van de dansers voor rekening neemt. 

Het spektakelstuk speelt in het verzonnen keizerreik Kerajaan Angsa, waar keizer Lo Yang de scepter zwaait. Hij stuurt zes gezanten de wijde wereld in om op zoek te gaan naar drie erfstukken. In tweetallen gaan de gezanten op pad om de cirkel, het schil en de gans terug te halen. Hun reis verloopt niet altijd even vlekkeloos en het is de vraag of ze op tijd terug zijn voor de eerste dag van Shengshen de E-Njen, het heilige jaar van de gans. 

Rianne Walhout uit Heinkenszand speelt een van de zes gezanten. Met een draak als beschermer trekt ze er op uit. "Als speler krijg je het verhaal van heel dichtbij mee. Vanaf het hoofdpodium delen we de groep in drieën. Aan het eind komen alle groepen weer samen." Voor Rianne is het de derde keer dat ze meedoet aan een theaterproductie van Schyvens. "Het is net een soort schoolkamp. Afkicken als het straks weer voorbij is."

Volledig scherm
Repetitie voor openluchtspektakel E-Njen in Goes. © PZC