Henk Tazelaar ontvangt een askruisje van dominee Karin van den Broeke.
Volledig scherm
Henk Tazelaar ontvangt een askruisje van dominee Karin van den Broeke. © Dirk Jan Gjeltema

Op Noord-Beveland halen ook protestantse gelovigen een askruisje

KORTGENE - Het is een typisch katholiek gebruik: een askruisje halen op Aswoensdag. Het ritueel  dat het einde van carnaval en begin van de vastentijd markeert is jaren geleden ook door enkele tientallen leden van de Noord-Bevelandse Protestantse Gemeente de Ontmoeting omarmd.

Woensdagavond was het weer zo ver. Gelovigen lieten in de Nicolaaskerk in Kortgene door dominee Karin van den Broeke een beetje as op hun voorhoofd aanbrengen. Een aantal van hen kwam de dag ervoor al hun palmtakje, dat ze vorig jaar op Palmzondag kregen, brengen om daar de as van te laten maken.

 ,,Dat paastakje is een erg mooi symbool”, vindt Van den Broeke. ,,Je wil daarmee Jezus en alle idealen waar hij voor staat binnenhalen. Tegelijkertijd sta je op Palmzondag aan het begin van de stille week. Je weet dat de kruisiging volgt en weet je dus ook dat je er niet in slaagt om al die mooie idealen te behalen.” 

Periode van inkeer en bezinning

De dubbelheid van het paastakje wordt in deze periode zichtbaar, legt ze uit. ,,Gedurende het jaar herinnert het je aan de idealen die je wil behalen. Op de Aswoensdag laat je alle dingen die niet gelukt zijn los. Het palmtakje verbrand je, met de as word je getekend en zo ga je een periode van inkeer in en bezinning in.”

De voorganger van Van den Broeke introduceerde de rituelen op Noord-Beveland. ,,Mede omdat het in protestantse kringen niet zo gebruikelijk is, komt maar een klein deel van de gemeente het askruisje ophalen”, vertelt ze. Toch vindt ze het goed om over kerkelijke grenzen heen te kijken en gebruiken die bij de Reformatie over boord zijn gekieperd te herintroduceren. ,,Juist in deze tijd van beelden zijn rituelen nuttig om het woord te laten beklijven bij mensen.”