Volledig scherm
Andries Looijen in zijn jarige museum. © Marcelle Davidse

Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle viert vijfjarig bestaan

KAPELLE - Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle bestaat donderdag 2 november vijf jaar. Zaterdag wordt stilgestaan bij dit eerste jubileum.

Volledig scherm
Als zevenjarig jongetje mocht Andries Looijen (achterin) meerijden in de legerjeep van Minus Goud (voorin). Daarmee begon zijn fascinatie voor de oorlog. © Vitality

,,Het is begonnen toen ik 7 jaar oud was'', vertelt Andries Looijen van Vitality. ,,Er was een tocht geweest van Krabbendijke naar Wemeldinge. En terug naar huis mocht ik meerijden achterin de Willy's legerjeep van Minus Goud."
Uit dat ritje achterin die oude legerjeep ontstond een jarenlange band. Looijen werd kind aan huis bij het transportbedrijf van Goud en raakte zachtjesaan door hem besmet met het oorlogsvirus. ,,Hij had van alles op zijn zolder. Vooral veel van  Nederland, Canada en Duitsland. Ik heb daar later het Franse verhaal aan toegevoegd."

Museumpje

Goud kwam in 2010 te overlijden. ,,Enige tijd later had ik een  gesprek met zijn  nabestaanden en toen ontstond het  idee om hier in Kapelle een museumpje te beginnen. De spullen van Minus stonden daar maar en ik had hier aan de Vroonlandseweg nog wel wat ruimte."

Looijen begon, het was inmiddels al 2012,  met een klein deel van zijn woning in te richten als oorlogsmuseum. ,,Met vooral spullen van Minus. Dit uniform is bijvoorbeeld nog van zijn vader geweest. Die droeg dat in de oorlog", wijst Looijen als hij het museum inloopt. Het uniform staat nog steeds, als een soort eerbetoon aan zijn inspirator, als eerste object achter glas.

Looijen doopte zijn museum Vitality. ,,Dat is de codenaam voor de bevrijding van Zuid-Beveland." Met een groep vrijwilligers runt hij het nu vijf jaar. En hij zag de rol van het museum alleen maar groeien. Met als hoogtepunt, wat hem betreft, afgelopen weekend. ,,Toen hebben we in Frankrijk Donatien Hamon eindelijk een onderscheiding kunnen geven."

Erepenning

Hamon vocht in de meidagen van 1940, toen Kapelle en de omliggende dorpen verdedigd moesten worden, tegen de Duitsers. Hij overleefde dat maar ternauwernood. Als enige soldaat van zijn regiment is hij nog in leven. ,,Ik heb 15 afwijzingen gehad, inclusief die van minister Hennis en van het koninklijk huis. Maar de gemeente Kapelle heeft hem uiteindelijk de erepenning gegeven."

Ook bij Toujours Kapelle speelt Vitality een steeds grotere rol. Maar de Franse week is het geesteskind van burgemeester Anton Stapelkamp. En die vertrekt eind dit jaar naar Aalten. Is Looijen niet bang dat daarmee Toujours van de agenda verdwijnt? ,,Nee hoor, totaal niet. Desnoods organiseer ik het zelf."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement