Andries Looijen (tweede van rechts) tijdens een eerder bezoek aan de Franse residentie in Den Haag. Rechts naast Looijen de toenmalige Franse ambassadeur Philippe Lalliot. Voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende (uiterst links) zal ook weer op 25 februari aanwezig zijn voor Memorial 40-45.
Volledig scherm
Andries Looijen (tweede van rechts) tijdens een eerder bezoek aan de Franse residentie in Den Haag. Rechts naast Looijen de toenmalige Franse ambassadeur Philippe Lalliot. Voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende (uiterst links) zal ook weer op 25 februari aanwezig zijn voor Memorial 40-45. © Jos van Leeuwen

Oorlogsmuseum Memorial 40-45 gaat
in Den Haag op zoek naar sponsors

KAPELLE - Een delegatie van oorlogsmuseum Memorial 40-45 reist dinsdag 25 februari af naar Den Haag. Daar mag het Kapelse team de plannen voor het nieuwe museum presenteren bij de Franse ambassadeur. Vijf vragen daarover aan Andries Looijen van Memorial 40-45.

1. Wat is het precies voor evenement?

,,De Franse ambassadeur in Nederland, de heer Luis Vassy, heeft een event voor ons  georganiseerd op de Franse residentie in Den Haag. Als Memorial 40-45 Kapelle krijgen wij daar de gelegenheid om onze nieuwe museumplannen te presenteren aan onder meer het Franse bedrijfsleven in Nederland en aan het Nederlandse bedrijfsleven. Ook zijn er diverse fondsen en direct betrokken partijen uitgenodigd voor het evenement. Het is overigens alleen voor mensen die een uitnodiging hebben ontvangen.”

2. Waarom gebeurt het in Den Haag op deze locatie?

,,Omdat dit een prachtige locatie met cachet is. En omdat de Franse ambassadeur op deze manier wil laten zien dat de Franse autoriteiten het project ondersteunen. Ook voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende zal er zijn. Hij zal tijdens zijn speech onze plannen ondersteunen en tevens een oproep doen om dit project te laten slagen met behulp van het bedrijfsleven."

3. Heeft het museum al sponsors?

,,Jazeker! Er zijn al vele bedrijven die het museum ondersteunen. Onder andere Scheepswerf Reimerswaal, Multraship, DOW, Damen, Oceanwide. Ook zijn er een aantal fondsen die onze Stichting een warm hart toedragen. Daarnaast hebben we  families van veteranen die ons ondersteunen of gaan ondersteunen. Omdat wij een Culturele ANBI-status hebben geeft sponsoring ook weer extra voordelen in verband met extra belastingaftrek."

4. Hoeveel geld is er nodig?

,,In totaal is er 3,6 miljoen euro nodig om alle plannen te kunnen realiseren. Maar we zijn blij met alles wat we krijgen, hoor. Helemaal tevreden zijn we pas wanneer het gebouw er uiteindelijk staat en het museum open is. Dan kunnen we de militairen die op het Franse ereveld liggen de eer geven die zij verdienen. In ons nieuwe museum zullen die militairen een gezicht krijgen door de verhalen die wij over ze vertellen. Zo krijgt de bezoeker het besef dat onze vrijheid duur bevochten is."

5. Wanneer is de avond voor jullie geslaagd?

,,Als onze boodschap en presentatie duidelijk zijn overgekomen bij de genodigden. Die krijgen aan het einde van de avond allemaal een magazine mee waarin onze plannen en doelstellingen staan omschreven. Op die manier kunnen zij op een later tijdstip de informatie nog eens rustig doornemen.”